Bijen in de war

(FILES): This 22 August 2006 file photo shows three bees searching for pollen on a sunflower in Batavia, Illinois. US beekeepers have been stung in recent months by the mysterious disappearance of millions of bees threatening honey supplies as well as crops which depend on the insects for pollination. AFP PHOTO/FILES/Jeff HAYNES zonnebloem met bijen AFP

In veel landen in Amerika en Europa verlaten bijen steeds vaker hun korf. Bijenkolonies sterven daardoor uit. Onderzoekers van een universiteit in Koblenz maken zich zorgen; bijen zijn belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Zij zorgen voor de bestuiving van veel groente- en fruitsoorten. Mensen zijn van die bestuiving afhankelijk. De onderzoekers bedachten dat telefoonverkeer er de oorzaak van kon zijn dat de bijenkorven verlaten worden. Daarom besloten ze om testjes te doen met mobiele telefoons. Rondom een bijenkorf werd een aantal gsm’s gezet. Na de eerste proef merkten de onderzoekers dat de bijen de korf niet meer in wilden. De onderzoekers denken dat de bijen hun korven verlaten omdat de biologische radar van bijen in de war raakt van de golven die een mobiele telefoon of hoogspanningskabel uitzendt.

(foto: AFP/Jeff Haynes)

Denk jij dat straling van een mobiele telefoon schadelijk is? mail naar kinderpagina@nrc.nl