AZ met ruime zege op NAC naar bekerfinale

AZ heeft met een ruime zege op NAC Breda de finale van het KNVB-bekertoernooi bereikt. Het werd gisteravond in Alkmaar 6-0 voor de formatie van Louis van Gaal. AZ ontmoet op 6 mei in de Kuip in Rotterdam Ajax in de finale.

Ajax-trainer Henk ten Cate had na de kwalificatie van zijn club woensdagavond (3-1 winst tegen RKC) nog gezegd dat hij het liefste tegen NAC de bekerfinale zou spelen. Ten Cate heeft een verleden bij de club uit Breda en gunde hen de overwinning tegen AZ. De opmerking past natuurlijk ook in het kader van de rivaliteit tussen de club uit de hoofdstad en de club uit de Zaanstreek, waar voormalig Ajax-trainer en technisch directeur Louis van Gaal met AZ bouwt aan een elftal dat op termijn Ajax naar de kroon wil steken.

AZ moest de wedstrijd beginnen zonder topscorer en international Danny Koevermans. Hij had last van een knieblessure en kon ook niet op de bank plaatsnemen. NAC begon afwachtend aan de wedstrijd, en loerde vooral op de counter. De beste kansen waren dan ook voor de thuisploeg, die geduldig speelde en de kansen afwachtte, al had het wel heel wat problemen met de strakke defensie van NAC. Tot de Duitser Simon Cziommer een foutje in de defensie afstrafte om beheerst met binnenkant rechtervoet de 1-0 te scoren.

In het eerste kwartier van de tweede helft kon AZ die voorsprong snel uitbouwen. Shota Arveladze scoorde de 2-0 uit een strafschop, nadat Moussa Dembélé was neergehaald. Even later mocht Cziommer alleen op Edwin Zoetebier afgaan voor de 3-0, nog voor het uur scoorde Maarten Martens de 4-0 met een stiftertje, nadat hij randje buitenspel was weggestuurd door Arveladze. Nog geen vijf minuten later mocht de Belgische spelverdeler op aangeven van Kew Jaliens ook de vijfde van de avond binnentikken.

Daarna vond AZ het welletjes en nam het gas terug, Arveladze en Cziommer kregen applausvervangingen. In de slotfase mocht verdediger Gretar Steinsson nog het half dozijn volmaken. Het was de tweede keer dat NAC in de beker met 6-0 verloor. De vorige keer was in de finale van 1974 tegen PSV.