Australië en VS ruilen asielzoekers

Australië en de VS gaan asielzoekers ruilen. Volgens een deze week gemaakte informele afspraak krijgen 82 Sri Lankese en acht Birmese migranten die momenteel in Australische detentie in Nauru verblijven de kans om asiel aan te vragen in de VS, terwijl 200 Cubanen en Haïtianen, nu in detentie op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba, het mogen proberen in Australië. Jaarlijks zullen in beide landen 200 asielzoekers voor de ruil in aanmerking komen.

De regeling is bedoeld als afschrikmiddel tegen de bootvluchtelingen die in beide landen voet aan de grond proberen te krijgen. „We willen mensensmokkelaars het signaal geven dat dit land een zeer streng grensbeleid heeft”, zei de Australische premier John Howard in een radio-interview. „De wetenschap dat zij het Australische vasteland niet zullen bereiken zal mensen afschrikken.”

Vóór de aanslagen van 11 september 2001 bereikten jaarlijks ruim 4.000 asielzoekers Australië. Uit angst voor een terroristische aanslag hanteert de regering-Howard sindsdien de ‘Pacifische oplossing’: de marine onderschept bootvluchtelingen op zee en transporteert ze naar de kampen in Nauru en Papoea Nieuw-Guinea, waar ze hun procedure moeten afwachten. De vluchtelingenstroom is nu nagenoeg opgedroogd.

Amerikaanse regeringen proberen al langer de stroom bootvluchtelingen uit Haïti en vooral uit Cuba af te remmen. Jaarlijks trachten duizenden balseros Cuba te ontvluchten, vaak op amper zeewaardige vlotten. Traditioneel steken zij de Straat van Florida over naar Miami, waar een grote Cubaanse gemeenschap woont. Sinds enige jaren voeren de VS het zogeheten ‘dry feet, wet feet‘-beleid: alleen een balsero die de vaste wal bereikt komt in aanmerking voor asiel. Wie op volle zee – of in de branding – wordt opgepakt, moet vaak via Guantánamo terug naar Cuba.

De Australische oppositieleider Kevin Rudd denkt dat Howard spijt zal krijgen van de ‘Atlantische oplossing’, omdat migranten volgens hem nu via Australië de VS zullen proberen te bereiken.