Als adviseur móét je hier bij zijn

Iedere zakenbankier die ertoe doet, is betrokken bij de overnamestrijd om ABN Amro. „Als je er niet bij bent, heb je iets uit te leggen.”

Wat de uitkomst ook zal zijn van de overnamestrijd om ABN Amro, nu al staat vast dat er in de Londense City veelvuldig getoost zal worden op de afloop. Want zakenbankiers verdienen hoe dan ook geld.

ABN Amro en het Britse Barclays, die tot en met vanavond exclusief met elkaar praten, hebben allebei uitgebreide expertise op het gebied van zakenbankieren, het grootse en meeslepende spel van fusies, overnames, beursgangen en andere grote deals in de financiële wereld. Toch hebben ABN Amro en Barclays ieder vijf vooraanstaande zakenbanken ingehuurd voor advies. Waarom is dat?

Allereerst hebben ABN en Barclays te maken met kapers op de kust. Zij moeten goed weten of, wanneer en hoe concurrerende banken zich zullen mengen in de zaak. Wie biedt er op ABN Amro als de besprekingen met Barclays afketsen, wie biedt er in dat geval op Barclays, wie biedt er sowieso?

Het grote voordeel van het inhuren van een vooraanstaande adviseur is dat de tegenpartij hem niet meer kan inhuren. Dat is onderdeel van het spel. Bovendien moeten jarenlange relaties uitbetaald worden. ABN Amro heeft zakelijke banden met alle fusie- en overnamespecialisten. Als je de één een opdracht gunt, kun je moeilijk een andere partij waar je veel zaken mee hebt gedaan zomaar overslaan.

Voor de zakenbanken staat er veel op het spel. ABN Amro is ruim 69 miljard euro waard. Een transactie hangt in de lucht die 89 maal zo groot is als de overname van KLM door Air France, een paar jaar geleden. In de financiële wereld heersen de zogeheten league tables, de competitieladders die aangeven bij hoeveel overnames een zakenbank in het verleden betrokken was, en hoeveel geld met die overnames gemoeid was. Deze ladders zijn heilig: daarmee kan de zakenbankier de boer op om te laten zien wat een goede, ervaren en belangrijke adviseur hij wel niet is.

„Eén deal van 100 miljard euro maak je nooit goed met 100 deals van 1 miljard euro”, zegt zakenbankier Steven van Rijswijk van ING Wholesale. „Je moet als investment bank bij de huidige strijd betrokken zijn, anders loop je de achterstand nooit meer in. Je keldert op alle lijstjes. Als negen van de tien toppers betrokken zijn en jij niet, heb je wat uit te leggen.” Zakenbanken zouden zelfs voor lief kunnen nemen nauwelijks te verdienen aan een transactie, zolang zij maar hun positie kunnen beschermen op de ranglijsten.

Adviseurs van ABN Amro zijn er overigens zeker van geld te verdienen. De kans op een overname is groot, of die nu door Barclays gebeurt, door een andere bank of door een combinatie van banken.

[Vervolg ABN AMRO: pagina 11]

ABN AMRO

Adviseurs ABN Amro kunnen samen tot 100 miljoen verdelen

[Vervolg van pagina 1] „De adviseur van de verkopende partij wordt altijd betaald”, zegt zakenbankier Mark de Graaf van ING Wholesale.

De tarieven voor zo’n adviseur van de verkoper zijn getrapt. De commissie bij overnames onder de 100 miljoen euro bedraagt doorgaans 1 à 2 procent van de overnameprijs. Maar bij transacties van 5 miljard euro of meer gaat het om 0,2 procent of lager. Dat zou betekenen dat er bij ABN Amro voor de adviseurs gezamenlijk tot een slordige 100 miljoen euro is te verdelen.

ABN Amro heeft ook adviseurs voor kleinere opdrachten. Goldman Sachs is, naast Morgan Stanley, specifiek ingehuurd om de raad van commissarissen advies te geven of een eventueel bod straks hoog genoeg is, de zogeheten fairness opinion.

Pikant is dat Goldman Sachs zijn onbezoldigd adviseur Victor Halberstadt inzet, een boezemvriend van ABN Amro-bestuursvoorzitter Groenink. Lehman Brothers heeft als hoofdtaak de bewegingen bij beleggers in de gaten te houden – een iets minder lucratieve informatieopdracht: wie is aandeelhouder en wat voor pakketten worden er verhandeld? Het is onduidelijk wat de precieze rol is van zakenbank Rothschild.

De hoofdprijs qua inkomsten krijgt de adviseur van de kopende partij, maar daar hoort ook meer risico bij. Toen kabelbedrijf Casema te koop stond, waren twintig partijen geïnteresseerd. Zulke aandacht is er nu ook voor warenhuisketen Hema, die door moederbedrijf Maxeda (voorheen Vendex KBB) in de etalage is gezet.

De kansen op succes voor de adviseur van de koper zijn een stuk kleiner, maar als je in het kamp zit dat wint, maak je naast een success fee ook nog kans op de opdracht de financiering van de overname te mogen verzorgen. Daar zijn banken ook voor. „Plus het voordeel dat een koper klant blijft”, zegt De Graaf. „Als je een overnamedoelwit adviseert, is de klant daarna opgegaan in een groter geheel.”

En dan bestaan er nog ‘defensiemandaten’, opdrachten om de zelfstandigheid van een bedrijf te behouden. Adviseurs van Barclays werken nu al aan de tactiek hoe onwelkome belagers buiten de deur te houden, mocht een overname van ABN Amro afketsen.

Betekent het feit dat de top-11 van adviseurs zich aan een bank heeft verbonden dat er geen nieuwe bieders meer zullen opduiken? Met andere woorden: zijn er nog adviseurs over voor eventuele nieuwe bieders? Dat is te kort door de bocht. Maar adviseurs kunnen niet zomaar van het ene kamp naar het andere kamp overstappen. Dat is met contracten dichtgetimmerd.

Mocht een overname door Barclays de komende dagen afketsen, dan zijn er weer vijf vooraanstaande zakenbanken beschikbaar om andere geïnteresseerden in ABN Amro met raad en daad bij te staan.

Breaking views: pagina 13

Eerdere artikelen over ABN Amro op nrc.nl/abnamro