Alliance Boots toch naar KKR

De Britse drogisterijketen Alliance Boots komt in handen van een investeringsmaatschappij. Het bestuur van het bedrijf heeft ingestemd met een bod van Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en de Italiaanse miljardair Stefano Pessina. Met de overname is 10,6 miljard pond (15,7 miljard euro) gemoeid, wat neerkomt op 10,90 pond per aandeel. Dit heeft Alliance Boots vanmorgen bekendgemaakt.

KKR is in Nederland onder meer mede-eigenaar van uitgever VNU, afvalverwerker AVR en winkelbedrijf Maxeda. In maart had Alliance Boots een lager bod van KKR en Pessina nog afgewezen. De koers van het aandeel Alliance Boots steeg vanmorgen op de Londense beurs tot ruim boven de 11 pond. Beleggers houden nog rekening met een nieuw bod van een ander private-equityfonds, Terra Firma, dat onder meer samenwerkt met Wellcome Trust, een medische liefdadigheidsorganisatie, en de Britse bank HBOS. Dit consortium gaf eerder deze week te kennen dat het bereid was 10,85 pond per aandeel voor Alliance Boots neer te tellen. Het overnamebod van KKR en Pessina ligt 33 procent hoger dan de koers van het aandeel begin maart.

Een bijzondere rol in de overnamestrijd wordt vervuld door Pessina. De Italiaan, die de medicijnengroothandel Alliance Unichem opbouwde die vorig jaar fuseerde met de Britse drogisterijketen Boots, is op het ogenblik zelf nog vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Alliance Boots. Bovendien bezit hij 15 procent van de aandelen van het concern. Daarmee is hij de grootste afzonderlijke aandeelhouder.

De overname zou veruit de grootste Britse private-equityinvestering tot nu toe zijn. De aandeelhouders van Alliance Boots moeten wel nog hun fiat geven. Critici van de deal hebben al de vrees geuit dat de nieuwe eigenaars het bedrijf zullen kaalplukken en opzadelen met torenhoge schulden. Daarnaast zouden veel banen verloren kunnen gaan. Anderen menen dat het juist een goede test is om te zien of private-equityfondsen met meer succes een grote onderneming kunnen leiden dan een meer conventionele bedrijfsleiding.

Boots accepteerde de fusie met Alliance Unichem vorig jaar omdat de winkels van Boots de laatste jaren steeds meer concurrentie ondervonden van grote supermarktketens als Tesco en Asda.