Afscheid cricketer Brian Lara

De West-Indische cricketlegende Brian Lara (37) speelt morgen tijdens het WK, tegen Engeland, zijn laatste internationale wedstrijd.

Lara, één van de grootste batsmen die de sport heeft gekend, kondigde gisteravond onverwacht zijn definitieve afscheid aan. De veelvoudig wereldrecordhouder uit Trinidad had al aangekondigd na het WK te zullen stoppen met eendaags cricket, maar hij zal ook geen testmatches meer spelen.

Lara maakte de meeste runs in testcricket: 11.953 runs in 131 testmatches, tegen een gemiddelde van 52,88 runs per innings. In 2004 maakte hij de hoogste score ooit in een testmatch, 400 not out, tegen Engeland. De Prince of Port-of-Spain scoorde maar liefst 34 centuries in testmatches. Vanaf 1994 was hij jarenlang recordhouder met 375 runs in één innings, ook tegen Engeland.

In dat topjaar brak hij nog een wereldrecord: voor zijn Engelse club Warwickshire maakte hij in één innings een score van 501 not out, tegen Durham. Tegen Engeland speelt Lara morgen op Barbados zijn 299e en laatste eendaagse wedstrijd. In deze vorm van het spel maakte ook meer dan 10.000 runs, en negentien centuries.

Het WK in eigen ‘land’ – de West-Indies bestaan uit verschillende landen – werd een deceptie door de prestaties van de Windies. Lara had het grootste gedeelte van zijn carrière de pech in een verzwakt elftal te spelen. Toen hij in 1990 debuteerde hoorde de ploeg nog tot de wereldtop.