AFM staakt onderzoek naar Ahold

Het langst lopende voorkennisonderzoek in Nederland is afgesloten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar onderzoek naar handel met voorkennis in aandelen Ahold gestaakt. De toezichthouder startte het onderzoek ruim vier jaar geleden, toen de beurskoers van het supermarktconcern instortte nadat het boekhoudschandaal bekend was geworden.

De toezichthouder heeft onlangs van het Openbaar Ministerie (OM) te horen gekregen dat er „geen verdere reden voor vervolging is”. Hierop heeft de AFM – die niet wil zeggen of er ooit aangifte gedaan is van handel met voorkennis bij het OM – de beslissing genomen dat het onderzoek is afgerond, bevestigt een woordvoerder van AFM vanochtend.

De toezichthouder wil niet ingaan op de bevindingen van het onderzoek of aangeven waardoor het onderzoek zo lang duurde. De dagen vlak voordat op 23 februari 2003 Ahold het vertrek van de top bekendmaakte en de problemen met de boekhouding naar buiten kwamen, waren er opvallende koersbewegingen en was er een bovengemiddelde handel in het aandeel Ahold. De AFM was al een aantal dagen eerder door Ahold over de problemen geïnformeerd. Op de vrijdag voorafgaande aan de maandag waarop het nieuws over Ahold destijds bekend werd, circuleerde er bovendien een anonieme brief die al melding maakte van de belangrijkste problemen bij Ahold. De voormalige Ahold-top is veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hoger beroep volgt nog.