Wat doen de kinderen

Een mammoet in de IJstijd

De nacht ingaan

Kinderen tussen de 7 en 10 jaar die in het donker met de geheimzinnige nachtwachter natuurgebied Boekesteyn willen verkennen kunnen zich vrijdagavond om 21u melden bij het bezoekerscentrum van de Natuurmonumenten.

Avondexcursie de Nachtwachter op vrijdag 20 april van 21-23u in Natuurgebied Boekesteyn. Deelname leden Natuurmonumenten € 5, niet-leden € 8. Vertrekpunt Bezoekerscentrum 's-Graveland, Noordereinde (tussen de Klapbrug/Herenweg en de Loodijk).

Er ligt een ruime parkeerplaats bij het centrum. Res 035-6563080. Inl ook www.natuurmonumenten.nl

De IJstijd ontdekken

Op zes woensdagmiddagen in april, mei en juni kunnen kinderen in Ecodrome Zwolle in de huid willen kruipen van ontdekkingsreizigers en zo meer te weten te komen over de natuur en de geschiedenis van de aarde. De ‘ontdekkingsreizigers’ bezoeken onder meer Expeditie IJstijd, Expeditie Tijdreis en Expeditie Dierenwereld. Zo leren ze van alles over de IJstijd, survival en geluid. Doordat het programma volledig wordt begeleid, kunnen kinderen zonder hun ouder(s) deelnemen aan de kindermiddagen. Het anderhalf uur durende programma is een combinatie van spelen en ontdekken.

Zes ontdekkingsreizigersmiddagen; programma: 25 april en 16 mei Geluid (7 t/m 10 jaar); 23 mei Kunstige IJstijd; 30 mei en 6 juni Expeditie Survival (9 t/m 12 jaar). Kosten € 2,50 excl de toegang tot het park. Res 038-4237030 of via educatie@ecodrome.nl.

Vervalsing maken

Kunstenaars in spé die van schilderen en tekenen houden kunnen in het Amersfoortse Museum De Zonnehof meedoen aan een vervalsingswedstrijd. In het museum is nu een expositie te zien met werk van kunstenaar Albert Fiks (1908-1945). Fiks woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Amersfoort en Laren. Zijn beroep was eigenlijk reclametekenaar maar zijn passie was tekenen en schilderen. Hij liet zich onder andere inspireren door Vincent van Gogh. De beste vervalsing/imitatie wordt door het museum aangekocht voor €100. Een professionele jury met conservatoren en de museumdirecteur beoordeelt de werken, die t/m 6 mei kunnen worden ingeleverd.

De wedstrijd is voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Aan de balie van het museum ligt een kijkwijzer die kinderen helpt te kijken naar de verschillende stijlen waarin Albert Fiks werkte. Ook zijn schildersdoekjes (€2) of papier (€0,50) te koop om thuis een meestervervalsing te maken. In de laatste week van de tentoonstelling, van 8 t/m 13 mei, worden de ‘vervalsingen’ tentoongesteld in De Zonnehof, Zonnehof 8, Amersfoort. De prijsuitreiking is op 13 mei. Inl www.zonnehof.nl

Planten ruiken

Vers gemaaid gras, een boeket wilde rozen of met je handen door een struik lavendel: dat kan heerlijk ruiken! Is dat om ons een plezier te doen? Of ruiken planten zelf ook? Tijdens de Wakker Worden-lezing op zondag 22 april laat bioloog Michel Haring kinderen ervaren hoe en vooral waarom planten ruiken. De kinderen komen te weten hoe planten hun geurstoffen gebruiken om met andere planten en insecten te ‘praten’. En hoe vernuftig planten zijn – in hun strijd – om zich voort te planten en te overleven.

Lezing op zo 22 april van 11-12u in Science Center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. Toegang €2,50, bij een NEMO-entreekaartje is toegang inbegrepen. Bezoekers kunnen zich tot 20 april aanmelden via www.kinderlezingen.nl.

Verliefd worden

Het is carnaval in St. Petersburg en een oude tovenaar geeft op het plein een poppenkastvoorstelling. Zijn drie poppen: Petroesjka, de Moor en de Ballerina blijken ineens menselijke gevoelens te hebben. Petroesjka is verliefd op de beeldschone ballerina en de Moor is jaloers. Het muzikale sprookje Petroeskja van Igor Stravinsky wordt op woensdag 25 april gespeeld door het Koninklijke Concertgebouworkest onder leiding van Jaap van Zweden met ook drie levensgrote dansende poppen van het Nederlands Speeltheater. Regisseur Margrith Vrenegoor bewerkte het muzikale sprookje in een eigentijdse situatie. Petroesjka gaat over een jongen met autisme, die verliefd wordt op een meisje. Niet alleen vanwege het feit dat de jongen anders is, maar ook doordat hij niet de enige is die op haar verliefd is, zal hij in dit aangrijpende avontuur alles op alles moeten zetten om haar voor zich te winnen. Wie kaarten wil winnen voor Petroesjka kan meedoen met een kleurwedstrijd. Downloaden via www.entreeweb.nl (Entrée is de vereniging jong publiek van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Petroesjka op wo 25 april 14u15 in de Grote Zaal van het Concertgebouw, Amsterdam. Toegangskaarten: Entréeleden €5, tot 15 jaar €8, volw €15, Res www.concertgebouw.nl, 020-6718345 en Uitburo 0900-0191.

Stratego spelen

In het weekend van zaterdag 21 en zondag 22 april wordt in Fort Vechten te Bunnik de opening van het (forten)seizoen gevierd met – voor het eerst – een Kinderfort. Kinderen kunnen meedoen met kinderworkshops, Levend Stratego, een spannende ontdekkingstocht lopen of een ritje maken met de huifkar. Ook zijn er voorstellingen. Bij de Romeinse Wachttoren staat het Romeinse Kamp opgesteld waar je een Romeins harnas aan kunt trekken. Verder staan er zo'n 45 organisaties die informatie geven over kinderfeestjes, -traktaties, -vakanties, -attracties, -speelgoed, etc.

Kinderfort op 20 en 21 april van 11-17u in Fort Vechten, Marsdijk 2, Bunnik. Toegang 4 t/m 12 jaar € 3,daarboven € 5. Inl www.fortvechten.nl