Tuinieren voor mensen zónder groene vingers

Lente. „Naar buiten” schreeuwen de tijdschriften je in de kiosk toe. Om het buiten nog aantrekkelijker te maken, deze week: ‘in de tuinbladen’.

‘Win een grasmaaier!” De cover van BuitenLeven (4,95 euro) doet duidelijk een oproep aan de minder ervaren tuinier. Zo bevat het blad een kluskalender, voor de tuin. Struikrozen moeten, aldus BuitenLeven, half maart worden gesnoeid (inclusief snoei-instructie: tot drie ogen – kleine knopjes – vanaf de grond), lavendel begin april. Het gras maai je diezelfde maand voor de eerste keer (laat de sprietjes vijf centimeter lang). En groenten en eenjarigen, die zaai je in maart én april (in een pot, pas half mei kunnen ze in de volle grond). Bijgevoegd is een lijst bloemen en planten die in het voorjaar bloeien. In hetzelfde nummer zit ook de kluskalender voor de zomer (in kleine vijvers is bijvoeren van vissen zomers noodzakelijk) en het najaar (klimplanten opbinden en de kruipplanten naar binnen).

Voor de echte tuinliefhebber is er Passie voor tuinen (4,95 euro). Hierin staan minder tips, maar meer foto’s. Daarbij heeft dit voorjaarsnummer enkele interviews (met een tuinarchitect) en achtergrondartikelen over bijvoorbeeld trends (de rotstuin komt terug) en de begonia.

Ook Elle is deze maand groen. (het groene nummer 4,95 euro). Volgens Elle is groen namelijk hip. En Mariko Peters van GroenLinks is daar blij mee. „Ik vind al die hippe verschijningsvormen ontzettend leuk, dat je bijvoorbeeld in de mooiste bar van de straat zit en er daar alleen maar Max Havelaar-koffie wordt geschonken. Ik hoop heel erg dat het geen tijdelijk verschijnsel is.” Volgens Peters hebben we namelijk met „een crisissituatie” te maken. „Iedereen merkt het al, elke dag”, vertelt ze in hetzelfde interview. „Wij vinden het misschien lekker dat we iets eerder lente hebben, maar voor andere mensen heeft de klimaatverandering rampzalige gevolgen.” Vervolgens komt Elle met „de vijftig beste ecotips”: Een kleine pan, die plaats je op een kleine kookpit. Mét de deksel op de pan. Vers, vervolgt Elle, is milieuvriendelijker dan diepvries. En gebruik vooral geen aluminiumfolie.

Omdat ook tuinbladen tegenwoordig glossy’s zijn, stikken ze van de gadgets. Zoals tuinpantoffels, design-terrasstoelen, buitenkeukens, futuristische kippenhokken en sandalen met spijkers om je gazon „lucht te geven” (verticuteren). BuitenLeven is het meest volledig, met prijzen en verkoopadressen. Voor wie geen tuin heeft is er de bloesemroute. Home and Garden (4,25 euro) komt dit nummer met een top tien: zoals een route in Eindhoven, langs de Linge, of volg de ‘krentenbloesemroute’ rond Ommen.