Televisie Voorkeur

In het programma Klasgenoten ziet Rita Verdonk, Tweede Kamerlid voor de VVD en voormalig minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, oude klasgenoten uit de tweede klas, lichting 1969/1970, van het Niels Stensen College in Utrecht terug. De school die later bekend stond als een ‘zwarte’ school, moest in 2003 de deuren sluiten omdat er te weinig leerlingen waren. RTL4, 21.30-22.30u. DenHaag:10.3.4 Minister Rita Verdonk. foto NRC Handelsblad, Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

actualiteiten

EénVandaag. Op de veemarkten in Utrecht en Leeuwarden werden dieren mishandeld. Het Openbaar Ministerie in Zwolle vervolgt daarom twee veehandelaren, maar de veemarkten zelf blijven buiten schot. Dat leidt tot commentaar van de Stichting Dierenrecht. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de aanloop naar de Franse verkiezingen vanuit de Parijse voorstad Clichy-sur-Bois en reportage over de mogelijke gevolgen van het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap, het Foetaal Alcohol Syndroom. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over de voetbalclub FC Twente, die zich sociaal verantwoordelijk voelt voor de omgeving en daarom stageplaatsen regelt bij de sponsors en spelers de wijk instuurt om contact te maken met de achterban. Verder het eerste deel van een uitgebreid vraaggesprek met de Afghaanse president, Hamid Karzai, waarbij onder meer de Nederlandse militaire missie en de relatie met Pakistan ter sprake komen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Johan Cruijff: En un momento dado. Documentaire over de invloed van Johan Cruijff op het Catalaanse leven, voelen en denken. Drie Spanjaarden en tien Catalanen vertellen hun verhaal over wat Cruijff in hun leven betekent, en welk groot moment hij hen heeft gegeven. Allen hebben in hun leven of werk iets te danken aan Cruijff. Hun verhalen worden afgewisseld met voetbalfragmenten en een gesprek met Cruijff zelf. Ned.3, 20.25-21.55u.

Andere tijden: Guernica. Histtorische reconstructie van het bombardement op de Spaanse stad Guernica door Duitse bommenwerpers van het Condor Legioen op 26 april 1937 tijdens de Spaanse burgeroorlog. De aanval met brandbommen, waarbij de Duitse piloten de stad als een soort oefenterrein beschouwden staat bekend als een van de eerste terreurbombardementen, zoals later op Rotterdam, Coventry, Dresden en Tokio. De vernietiging van Guernica inspireerde Picasso tot zijn beroemdste schilderij. Ned.2, 21.25-22.00u.

Holland Doc: Eiland van mijn vader. Documentaire over drie generaties Molukse vrijheidsstrijders. De Molukse vrijheidsstrijd, in 1977 reden voor de beruchte treinkaping bij het Drentse De Punt, is in een Molukse wijk in Assen nog steeds actueel, waarbij het ideaal van vader op zoon wordt doorgegeven. In de jaren zeventig kende Nederland nog meer Molukse gijzelacties: de Indonesische ambassade in Wassenaar, een school in Boven-Smilde en een treinkaping bij het Drentse Wijster. Met een portret van de onlangs overleden dominee Samuel Metiari die als bemiddelaar tussen regering en de kapers een cruciale rol speelde. Ned.2, 22.50-23.55u.

Max & Catherine. Gast is de succesvolle kickbokser Lucia Rijker. Zij vertelt onder andere over haar rol in de film Million Dollar Baby, over haar verlangen om te boksen tegen de dochter van Muhammed Ali en over haar boeddhistisch geloof. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Presentator Ronald Top vertelt over zijn programma Inventing History, dat door Discovery Channel wordt uitgezonden. Verder aandacht voor het debuutalbum van de Velvet Underground, ‘het album met de banaan’, dat veertig jaar geleden uitkwam. Sinds kort is er een tentoonstelling in New York over de Velvet Underground. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Eén van de gasten is de Vlaamse schrijver Tom Lanoye, die morgenmiddag de Gouden Ganzeveer krijgt uitgereikt wegens zijn bevlogenheid, briljante taalvondsten en scherpe satirische pen”. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Wildlife: Dagboek van een orang-oetan. Derde deel van een vijfdelige natuurserie waarin verslag wordt gedaan van de pogingen de orang-oetans te redden van uitsterven door het optreden van jagers en stropers in Borneo. Ned.2, 19.55-20.225u.

Ik vertrek. Rudi van de Marel reinigt gevels met een hogedrukspuit. Hij krijgt een verleidelijk baan aangeboden op Curaçao en besluit met vrouw en dochter het avontuur aan te gaan. De vraag is of het Arnhemse gezin, dat nooit verder reisde dan de Beekse Bergen, zo ver van huis kan aarden. Ned.1, 21.10-22.10u.

cultuur

Dode dichters almanak. Archiefopnamen waarop de dichter Adriaan Morriën (1912-2002) het gedicht Hongervoorjaar voordraagt. Ned.2, 22.50-23.50u.

Amusement

Cabaret & Co: Het Leids Cabaret Festival 2007. Kennismaking met de finalisten Intgeniep, Paulien Cornelisse en Roy Aernouts, winnaar van de publieksprijs. Ook de Vlaamse cabaretier Wim Helsen, een groot voorbeeld voor beginnende cabaretiers, is te zien. Ned.3, 20.00-23.35u.

sport

De wedstrijden. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de tweede halve finale om de KNVB beker tussen AZ en NAC Breda, gevolgd door nabeschouwing. Tien, 20.30-23.00u.