Sneijder leidt Ajax naar plaats in de bekerfinale

Ajax heeft zich gisteravond als eerste ploeg geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. De ploeg uit Amsterdam won in eigen stadion met 3-1 van RKC Waalwijk. De tegenstander van Ajax wordt morgenavond bekend en komt uit de wedstrijd AZ-NAC Breda.

De op papier gemakkelijke opgave voor Ajax werd een zware wedstrijd. De nummer drie van de eredivisie had veel te stellen met de nummer 17, die zich ondanks de degradatiezorgen niet verstopte in de Arena.

RKC beet fel van zich af en trok waar mogelijk frivool ten aanval. Vooral in de eerste helft was de ploeg uit Waalwijk niet veel minder dan de thuisclub. Ajax was weliswaar meer in balbezit, maar echt gevaarlijk werd de ploeg zelden. En er zat veel venijn in de tegenstoten van RKC.

De gelijke stand (1-1) bij rust was een redelijke afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Exemplarisch was dat Ajax op voorsprong kwam uit een spelhervatting. In de elfde minuut schoot Wesley Sneijder de bal uit een vrije trap met veel effect rechtstreeks in het doel. De gelijkmaker volgde in de 31ste minuut toen verdediger John Heitinga de bal uit een lage voorzet van Hans van der Haar tegen zijn been kreeg en tot zijn ontsteltenis in eigen doel zag verdwijnen.

In de tweede helft voerde Ajax het tempo en daarmee de druk op. RKC werd teruggedrongen en kwam bij hoge uitzondering in de buurt van het Ajax-doel.

In die fase van de wedstrijd stond Sneijder op. Hij nam Ajax op sleeptouw. Met dwingend spel, intelligente passes en gevaarlijke vrije trappen legde hij de basis voor de overwinning. In de 65ste minuut kwam Ajax op voorsprong nadat doelman Lemmens de bal uit een snoeiharde vrije trap van Sneijder losliet en de Spanjaard Gabri het laatste tikje gaf. Met dat doelpunt was tevens het verzet van RKC gebroken.

Ajax speelde de wedstrijd relaxed uit. Uiteindelijk werd het 3-1 door een doelpunt van de Roemeense invaller Mitea. En opnieuw stond Sneijder aan de basis van die treffer. Hij trok de bal scherp voor, waarna Mitea zijn voet maar tegen de bal hoefde te zetten om te scoren.

De finale van de KNVB-beker wordt zondag 6 mei gespeeld in de Kuip in Rotterdam, dat enige jaren geleden is aangewezen als het stadion waar de eindstrijd wordt gehouden.