Sheikh Hasina mag Bangladesh niet in

De interim-regering van Bangladesh heeft oud-premier Sheikh Hasina gisteren de toegang tot het land ontzegd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in een verklaring gezegd de veiligheidsdiensten geïnstrueerd te hebben, wat betekent dat zij haar terugkeer uit de Verenigde Staten moeten tegenhouden. Hasina verblijft momenteel bij haar zoon in Washington.

Vorige week werd zij aangeklaagd voor de moord op tien politieke tegenstanders tijdens de onrust eind vorig jaar, toen haar Awami League het land platlegde met demonstraties tegen de interim-regering. Volgens Hasina’s planning zou zij aanstaande maandag naar Dhaka komen om zich te verdedigen. „Haar onverantwoordelijke leiderschap heeft ernstige wetteloosheid veroorzaakt die de openbare orde, de nationale veiligheid en de economie heeft verstoord”, aldus het ministerie. Hasina zei gisteren dat „niets haar zou tegenhouden” terug te keren.

Tegelijkertijd probeert de interim-regering, die nog steeds met de steun van het leger onder de noodtoestand regeert, Hasina’s eeuwige rivale, oud-premier Begum Khaleda Zia, te bewegen het land te verlaten. Als Zia zou vertrekken (gedacht wordt aan ballingschap in Saoedi-Arabië), zou haar onlangs wegens corruptie gearresteerde zoon een mildere straf krijgen. De deal was twee dagen geleden rond, maar Zia is van gedachten veranderd, aldus een anonieme medestander. (AP, Reuters)