Shaha Riza in Irak in opdracht Pentagon

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft in 2003 een onderaannemer in Irak opdracht gegeven om Shaha Riza, de vriendin van Wereldbank-president Paul Wolfowitz, in te huren om een studie te verrichten in Irak. Riza werkte toen nog bij de Wereldbank, Wolfowitz was onderminister van Defensie. Tijdens de studie in opdracht van Defensie, waarvoor zij een maand in Irak verbleef, werd Riza doorbetaald door de Wereldbank. Zij rapporteerde later wel haar bevindingen aan het bestuur van de bank.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse krant The New York Times. Science Applications International Corp (SIAC), de onderaannemer, bevestigt het verhaal. Volgens Riza’s vroegere superieur bij de bank, Jean Louis Sarbib, was het bestuur van de Wereldbank „zeer bezorgd waarom zij een briefing verzorgde, en onder welke autoriteit zij naar Irak was gegaan”. De Wereldbank had destijds geen activiteiten in Irak omdat het land bezet gebied was. Sarbib zegt dat hij niets van Riza’s reis wist, terwijl hij haar directe baas was.

Wolfowitz kwam vorige week onder zware druk te staan om af te treden nadat was gebleken dat hij zich rechtstreeks had bemoeid met de detachering van Riza bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die maatregel was nodig omdat het bij de Wereldbank verboden is dat twee mensen met een relatie in dezelfde hiërarchie vallen. Wolfowitz kwam in 2005 bij de bank. Riza bleek later een forse loonsverhoging te hebben gekregen.

Een woordvoerder van president Bush herhaalde gisteren dat het Witte Huis nog steeds „volledig vertrouwen” heeft in Wolfowitz.