Secretaressedag? Een belediging is het

Elke derde donderdag van april is het weer zover: secretaressedag. Dus krijgen duizenden secretaresses vandaag een bloemetje van de baas. Maar is een secretaresse niet méér waard dan één keer per jaar een commercieel geïnspireerde huldeblijk? Ja, zegt Lia van den Berg, voormalig secretaresse en nu eigenares van ‘Van den Berg en partners’, een wervings- en selectiebureau voor secretaresses. „Secretaressedag is beledigend, onzinnig en commercieel.”

Wat is er beledigend aan?

„Secretaressewerk is hoogwaardig werk. Niet één dag per jaar, maar élke dag. En je baas hoort zich dat te realiseren. Nu is het net alsof het hulpje een dag in het zonnetje gezet wordt. Er is toch ook niet een dag van de financiële man of vrouw? Of een dag van de legal man of vrouw? En hoe gaat zo’n secretaressedag: de directeur laat bloemen bestellen, weet niet of je van rode of witte rozen houdt en komt aanzetten met zo’n struik.”

Kreeg u wel eens zo’n struik toen u secretaresse was?

„Nee, ha ha, mijn baas durfde dat niet. Die kwam op secretaressedag lachend met lege handen binnen. Maar op een andere dag ook wel eens met volle handen. Hij wist mijn parfum en dat ik van roomkleurige bloemen hou. Zo moet het: als je secretaresse dat moeilijke rapport af heeft, kom je met een bedankje. Dát is waardering.”

Moet secretaressedag afgeschaft?

„Ik denk dat er secretaresses zijn die het leuk vinden. Dat kan ik me ook wel voorstellen, hoor. Als je jong bent en je begint net, vind je het misschien wel hartstikke leuk om een bloemetje te krijgen. Dus dat respecteer ik. Maar ik denk dat ook zij het nog leuker zouden vinden als de baas hun op zo’n dag iets serieus zou aanbieden. Een cursus bijvoorbeeld.”

Gretha Pama