Samba Schutte is vrolijke verteller

Voorstelling: Hakili Jambar, door Samba Schutte. Gezien: 18/4 in Comedy Theater, Amsterdam. Tournee t/m 24/5 en volgend seizoen. Inl. 020-6228074, www.standupcomedy.nl

Multicultureler kan het haast niet: Samba Schutte heeft een Afrikaanse moeder en een Nederlandse vader, werd geboren in Mauretanië, groeide op in Ethiopië, kwam zes jaar geleden naar Nederland en won hier vorig jaar het Leids Cabaretfestival. Natuurlijk maakt hij in zijn eerste theaterprogramma volop van die levensloop gebruik. Er valt veel te vergelijken – hij doet dat als de geamuseerde toeschouwer die bijvoorbeeld de alledaagse voordelen van de islam en het christendom tegen elkaar afweegt, of als de inburgerende vreemdeling die erg aan alles moet wennen. Hier hebben we een inboedelverzekering, stelt hij vast, en daar alleen giro 555.

Schutte (24) doet in Hakili Jambar geen kwaad. Hij schept een ontspannen sfeer waarin zijn ironische observaties net zo vaak over Afrika als over Nederland gaan. Met zijn podiumvullende souplesse speelt hij een krijger die in de jungle oog in oog staat met een leeuw „met een gekwetst ego”, om daar telkens uit te stappen voor een ander verhaal. Schutte is een vaardig verhalenverteller die veel verschillende accenten beheerst. Over de reis van een Afrikaan naar Nederland, ten bate van het SBS-programma Groeten uit de rimboe, kan hij een onverstaanbaar verhaal vertellen, dat toch grappig is.

De wrange grap die hij in Leiden maakte over Ethiopië („we hebben tien jaar achter elkaar de World Press Photo gewonnen”) ontbreekt nu. Maar een vrolijk stemmend debuut is deze voorstelling wel.