Praktisch en bijna rebels

Het trouwseizoen is begonnen.

Floortje’s huwelijk kost 163,50. „Een chocoladefontein heeft niks met liefde te maken.”

„Trouwen, ik heb er niets mee”, zegt Roberto Djadoenath (30). „Ik vind het prima als andere mensen een enorme ceremonie houden, maar voor mij is dat goedbedoelde patserigheid.” Toch treedt hij aanstaande maandag in het huwelijk met Floortje Deeleman (29), die ook nooit droomde over een sprookjesbruiloft.

Waarom? Uit praktische overwegingen. De twee zijn nog geen twee jaar bij elkaar, maar het zat meteen goed. Dus verwachten ze begin juli hun eerste kind. Een bruiloft scheelt een extra tochtje naar het gemeentehuis. Door het huwelijk hoeft Roberto niet vóór de geboorte naar de gemeente om de ‘vrucht te erkennen’. Nu krijgt de baby meteen zijn naam. Ook belastingtechnische voordelen spelen mee. „Maar dat klinkt wel erg onromantisch”, vindt Floortje.

Het was niet gemakkelijk om familie en vrienden uit te leggen dat ze wél gaan trouwen, maar geen feest geven. Het was zo moeilijk om een grens te trekken, dat ze hebben besloten helemaal geen familieleden en vrienden uit te nodigen. Roberto’s grote Surinaamse familie was vooral verbaasd. „Ze grijpen juist iedere gelegenheid aan om bij elkaar te komen en lekker veel te eten”, vertelt hij.

Hun bruiloft is geheel ontdaan van alles wat er normaal bij komt kijken. Ze trouwen op maandagochtend. Het gratis uur was volgeboekt, dus kost de plechtigheid nog 163,50 euro. Twee goede vrienden zijn getuigen, en vormen samen met hun half jaar oude dochter Mila de enige gasten. De plechtigheid zal een kwartiertje duren. Daarna gaan ze lunchen bij een café in de buurt. „Daar hebben we nog cadeaubonnen van.”

Ook ringen ontbreken. „Dat is bijna rebels”, zegt Roberto. „We minimaliseren de traditie.” Toch had Floortje het daar wel even moeilijk mee. Maar Roberto draagt nooit sieraden, en als alleen zij een ring draagt, gaat de symbolische waarde verloren.

Dus nu doen ze het zonder. Dat ze een kind krijgen, is voor hen het symbool van hun trouw aan elkaar, en van hun wens om samen oud te worden. De baby zal hun toekomst veranderen, het huwelijk niet. „Dat wij een kindje krijgen van ons samen, dat is liefde”, zegt Floortje. „Een chocoladefontein heeft niets met liefde te maken.”