Pittig

Vraag op mijn weblog: wordt currypasta in Thailand altijd vers gemaakt of worden ook wel potjes gebruikt? Beide, denk ik. In de toprestaurants waar ik in Bangkok at (onder andere Benjarong, in hotel Dusit Thani en Celadon, in hotel Sukothai) waren ze zeker weten huisgevijzeld. Je kun dat ruiken en proeven – ze hebben een veel frisser aroma. Maar in Central Food Hall, een grote supermarkt, ontdekte ik een schap vol kant-en-klare currypasta’s. En al die potjes met rode, groene, gele, oranje, panaeng- en mussaman-geng zouden er vast niet staan als er geen klandizie voor was.

Wat ik ook gezien heb, en wat natuurlijk een ideaal compromis vormt, zijn curry-kraampjes op de markt. Een prachtig gezicht, grote schalen met bolle bergen pasta in allerlei tinten. Hang je neus erboven en het duizelt je van de geuren. Een zo’n berg is meestal diep violet-zwart en die ruik je boven alles uit. Dat is geen curry maar gapi, gefermenteerde garnalenpasta, de Thaise versie van Indonesische trassi.

Je zou willen dat ze zulke kraampjes op Nederlandse markten hadden. Wij hebben, als we zin hebben in een curry, maar twee opties: een potje kopen of een dag vrij nemen. Nu wil ik niet al te negatief doen over die potjes. In de meeste zit opvallend weinig rotzooi en je kunt er best iets aardigs mee koken.

Maar, zoals met alles wat uit een fabriek komt, als je ze vaak gebruikt word je ze snel zat. Op zelf currypasta maken en wat daar allemaal bij komt kijken aan inkoop-, rooster-, hak-, wrijf- en stampwerk wil ik nog uitgebreid terugkomen in een tweede Thaise week. Eerst mijn vijzeldiploma maar eens halen. Zodra ik uitgeëxperimenteerd ben, lees je er meer over.

Vandaag maken we een doordeweeks supermarktrecept: een pittige curry op basis van kant-en-klare groene pasta, opgeleukt met vers geroosterde specerijen.

Voor 2 personen:

½ theelepel komijnzaadjes

1 theelepel korianderzaadjes

2 flinke eetlepels groene currypasta

1 blik kokosmelk

1 aubergine, in blokjes

200 g kipfilet, in dunne plakjes

½ eetlepel suiker

1 eetlepel vissaus

sap van 1 – 1½ limoen

2 trostomaten, in partjes

een hand korianderblaadjes

Zet een wok op hoog vuur en rooster er de zaadjes in. Wrijf ze fijn in een vijzel. Schep de dikke kokosroom die bovenin het blik drijft in de wok. Voeg zodra de room pruttelt de currypasta en specerijen toe en bak al roerend 3 minuten. Voeg nu de rest van de kokosmelk, plus de aubergine en kip toe.

Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Maak de curry op smaak met suiker, vissaus en limoen. Roer er tot slot de tomaten en koriander door. Eet er jasmijn- of pandanrijst bij.

Maak jij je currypasta’s zelf? Deel je recepten en tips op www.nrc.nl/kokenetc