Peil beken in Alpen daalt door productie nepsneeuw

Eigenaren van skioorden kunnen beter geen sneeuwkanonnen gebruiken. De kunstsneeuw is namelijk nadelig voor de waterreserves in de skigebieden en daarbuiten. Dat kan kwetsbare ecosystemen aantasten. Hoogleraar Carmen de Jong van de Franse Université de Savoie zei dit deze week in Wenen, op het jaarlijkse congres van de European Geosciences Union.

Kunstsneeuw is in gebruik op bijna 240 vierkante kilometer skipiste in de Alpen: eenderde van alle skihellingen van de bergketen. Elke winter is daarom ongeveer 95 miljoen kuub water nodig voor de productie van kunstsneeuw in de Alpenlanden (Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Frankrijk en Slovenië). Dat is gelijk aan het waterverbruik van een stad van anderhalf miljoen mensen. Het water wordt gewonnen uit beken, stuwmeren en steeds vaker ook uit het grondwater.

Door de wateropslag aan het oppervlak, en doordat de sneeuw de lucht in wordt gespoten, verdampt volgens haar ongeveer eenderde. De Jong: „Het water gaat verloren.” In het Franse skigebied Les Trois Vallées is het waterpeil in sommige bergbeken al met 70 procent gedaald. Enkele bergdorpen zijn overgegaan op het gebruik van grondwater, omdat de aanvoer via de beken onvoldoende is. Ook groeit de behoefte aan waterbekkens.

De Jong noemde de situatie „idioot”. De grootschalige, dagelijkse productie van kunstsneeuw is volgens de hoogleraar „ totaal onverantwoord”. Als de watertoevoer via de rivieren blijft dalen, kan dat een „enorm effect” hebben op de Middellandse Zee, zegt de hoogleraar. Ook het toerisme in de zomer zou er onder lijden, omdat er op de beken minder met rafts gevaren kan worden.

De ondernemers in de skioorden bestrijden dat de sneeuwproductie slecht is voor de natuur. Albert Baier, skilifteigenaar in het Oostenrijkse Schladming: „We maken het water niet op, we verlengen alleen de kringloop.”

De kosten van de kunstsneeuwproductie bedragen volgens de onderzoekers 3 miljard euro per jaar. Door de opwarming van het klimaat zou de behoefte aan kunstsneeuw de komende jaren verviervoudigen. (Reuters, ORF)