Paarden bedreigen concert van de Stones

Nog niet eerder traden The Rolling Stones op in Servië. En nu staat ook het geplande concert in Belgrado op de tocht. De Stones zouden in juni een concert geven in het hippodroom van de Servische hoofdstad, voor zo’n honderdduizend mensen. Maar de directie van de paardenracebaan moet dan volgens eigen zeggen de driehonderd aanwezig paarden kunstmatig in slaap te brengen, om te voorkomen dat er paniek uitbreekt in de stallen.

Dat vooruitzicht heeft kwaad bloed gezet bij Orca, een Servische actiegroep voor dierenrechten. „Paarden zijn net mensen”, aldus stalverzorgster Jovanka Prelic. „Sommige zijn zeer nerveus en schichtig. Verdoven zal echt noodzakelijk zijn.” Elvir Burazerovic van Orca bevestigt dat „geluid en trillingen de meeste stress bij de dieren veroorzaken.” De actiegroep eist een andere locatie voor het concert, want ook het verplaatsen van de paarden zou leiden tot overmatige stress. De Stones moesten al twee keer eerder een concert in Servië annuleren; in 2003 na de moord op premier Djindjic, in 2006 door de hoofdwond die Keith Richards opliep na een val uit een kokospalm. (BBC)