Oppositie in Nigeria dreigt met een boycot

De Nigeriaanse regering is niet van plan gehoor te geven aan de oproep van de oppositie om de presidents- en parlementsverkiezingen, zaterdag, uit te stellen. De oppositie dreigt met een boycot van de verkiezingen, wegens de oneerlijk verlopen deelstaatverkiezingen.

Een coalitie van 18 oppositiepartijen verklaarde dat wat hen betreft de uitslag van de afgelopen zaterdag gehouden deelstaatverkiezingen ongeldig moet worden verklaard. Ook moet de kiescommissie ontbonden worden. Die is volgens de oppositie op de hand van regeringspartij PDP.

De verkiezingen voor een nieuw parlement en een nieuwe president moeten worden opgeschort tot „transparantie en eerlijkheid” gegarandeerd kan worden. „De coalitie roept alle Nigerianen op om op een geweldloze manier te protesteren tegen de schijnvertoning die de verkiezingen tot dusver blijken te zijn”, aldus de partijen, waaronder die van de twee belangrijkste tegenkandidaten van de PDP-kandidaat. Vice-president Abubakar was eerder van de verkiezingen uitgesloten, maar mag dankzij een uitspraak van het Hooggerechtshof, maandag, toch mee doen.

De onrust in Nigeria neemt ondertussen toe. Bij de vorige week gehouden deelstaatverkiezingen vielen minstens vijftig doden door het politieke geweld. Een organisatie van lokale verkiezingswaarnemers zei dat de uitslag in tien van de 36 deelstaten „geen weergave is van wens van het volk” en dat die afgewezen moet worden. De Europese Unie uitte ook kritiek op de verkiezing van de gouverneurs, die volgens de EU in verschillende deelstaten opnieuw gehouden zouden moeten worden. Berichten over geweld en fraude komen uit het hele land.

Gisteren zei de scheidende president Obasanjo in de Britse krant Financial Times dat de verkiezingen „relatief goed” verlopen. „Ik zal niet zeggen dat ik geheel onbezorgd ben, maar ik ben niet dermate bezorgd dat ik zou zeggen dat we geen redelijke en eerlijke verkiezingen hebben gehad”, aldus Obasanjo.

Het Nigeriaanse leger vocht gisteren urenlang met gewapende mannen in de noordelijke stad Kano. De gevechten volgen op een schietpartij, dinsdag, waarbij twaalf politieagenten en een burger werden gedood. Die schietpartij zou een reactie zijn op de moord op een islamitisch geestelijk leider in een moskee, afgelopen vrijdag. (AP, AFP, Reuters)