Ook Polen steunt streven naar beperkt EU- verdrag

Polen steunt de oproep van Nederland en Groot-Brittannië om te stoppen met de Europese Grondwet. Ook de Poolse regering vindt dat de Europese Unie kan volstaan met een beperkter ‘wijzigingsverdrag’, zonder de kenmerken van een grondwet.

Dit is volgens staatssecretaris Timmermans (PvdA, Europese Zaken) gisteren duidelijk geworden tijdens een onderhoud met zijn Poolse ambtgenoot in Warschau. Eerder deze week spraken de Britse premier Blair en zijn Nederlandse collega Balkenende in Londen af gezamenlijk aan te sturen op z’n wijzigingsverdrag. Toen werd al verwacht dat ze steun zouden krijgen van Polen, Tsjechië en, na de presidentsverkiezingen van 22 april en 6 mei, mogelijk ook van Frankrijk.

De opstelling van deze landen is van belang voor de vraag hoe het verder moet met de Europese Grondwet, die twee jaar geleden strandde op een ‘nee’ van de kiezers in Frankrijk en Nederland. De 27 EU-landen hebben huidig EU-voorzitter Duitsland opgedragen uiterlijk half juni voorstellen te doen om uit de impasse te komen, die twee jaar geleden ontstond toen Frankrijk en Nederland tegen de Europese Grondwet stemden.

Na zijn bezoek aan Warschau bracht Timmermans in Berlijn de Duitse staatssecretaris van Europese Zaken, Günter Gloser, op de hoogte. Gloser wilde niet inhoudelijk reageren op de controverse tussen de achttien landen die de Europese Grondwet inmiddels hebben geratificeerd en de landen die geen EU-Grondwet meer willen. Wel zei hij elke constructieve inbreng te verwelkomen.

In dit verband stelde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren op een bijeenkomst in Den Haag voor de positie van nationale parlementen in Europa te versterken. Een meerderheid van de 27 nationale parlementen zou voorstellen van de Europese Commissie moeten kunnen verwerpen, aldus de minister.

Verder zei Verhagen dat voorstellen van de Europese Commissie die door een „substantieel aantal” nationale parlementen worden verworpen, doorverwezen moeten worden naar de Europese Raad van staats- en regeringsleiders. Die zou dan de Europese Commissie kunnen bewegen haar voorstel terug te nemen.

Overname van beide voorstellen maakt het EU-bestuur volgens Verhagen democratischer, zonder de rol van het Europarlement te schaden.