NUHR

Natuurlijke selectie door NUHR

In de voorstelling Natuurlijke selectie kijkt cabaretgroep NUHR in de toekomst, en ziet na de nieuwe Zondvloed een nieuwe politieke partij ontstaan. Sociaal darwinistische selectie moet de mensen uitkiezen die mogen overleven: „De nieuwe mens is de nuttige mens,”

NUHR excelleert al bijna twintig jaar in shows van razendsnelle en strak gemonteerde sketches. Peter Heerschop, Joep van Deudekom, Viggo Waas en (sinds een paar jaar) Eddie B. Wahr schrijven en spelen scènes vol harde grappen die telkens een gewiekst geheel vormen, inclusief running gags.

De Partij van het Nut, die het thema in de praktijk brengt, maakt alle bij dit type partijen gebruikelijke fasen door, maar nog net iets grotesker dan de werkelijkheid. Met de onstuitbare opmars in de peilingen („als het zo doorgaat, komen we boven de 150 zetels!”), het klaarstomen van de lijsttrekker, het bekvechten over beleid (via een woordenwisseling over de doodstraf die de principes mooi op een glijdende schaal zet) en het onvermijdelijke echec aan het slot. En onderweg passeren ook nog een grappige uitwisseling van mailadressen, een gave competentietwist tussen instellingen als War Child, Right to Play, Unicef en Artsen zonder Grenzen en het gespierde verhoor van een beambte wiens nut bij de ballotagecommissie vraagtekens oproept.

Natuurlijke selectie wordt gespeeld in spannend licht en tegen de achtergrond van grote grijparmen die telkens een andere vorm aannemen. De grote kladderadatsch is de finale van een van de beste programma’s die NUHR ooit heeft gemaakt.

Tournee t/m 21 jan. Inl. 020-4211221, www.nuhr.net