Melkert: Wolfowitz kreeg geen carte blanche

Ad Melkert, voormalig bestuurder van de Wereldbank en daar voorzitter van de ethische commissie, verwerpt aantijgingen dat de commissie bemoeienis had met de voorwaarden waaronder de vriendin van Wereldbank-president Paul Wolfowitz gedetacheerd is buiten de bank. Dit liet Melkert schriftelijk weten.

D66 heeft het kabinet om opheldering gevraagd over de rol die Melkert heeft gespeeld bij de promotie van Wolfowitz’ vriendin Shaha Riza. Kamerlid Koser Kaya wil voor vanmiddag van de ministers Bos (Financiën) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) weten welke instructies de regering aan Melkert heeft gegeven als Nederlands bewindvoerder. Het Kamerlid overweegt een spoeddebat aan te vragen.

Wolfowitz kwam afgelopen weekeinde onder zware druk te staan om af te treden omdat hij zich persoonlijk had bemoeid met een forse salarisverhoging en detachering bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van Riza die bij de bank werkzaam was toen hij daar in 2005 aantrad.

Uit vrijgegeven correspondentie tussen Melkert en Wolfowitz blijkt dat de ethische commissie betrokken was bij de wijze waarop Wolfowitz de zaak heeft afgehandeld.

Volgens Melkert gaat het hier om advies, en niet om instructies aan Wolfowitz. „Gegeven het mandaat van de commissie kon niet verwacht worden, en was het niet geëigend voor de ethische commissie, om enige betrokkenheid te hebben in de voorwaarden voor welk arrangement voor het personeelslid dan ook”, aldus Melkert. „Het was de beslissing van de president om personeelszaken niet alleen persoonlijk te instrueren om de zaak op te lossen, maar ook om hem de voorwaarden te dicteren.”

    • Maarten Schinkel