Kamer: verbied ‘blingbling’ in gevangenissen

Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, CDA en VVD is voor het verbieden van ‘bling-bling’ en voor de herinvoering van zogenoemde instellingskledij in jeugdgevangenissen. CDA en VVD staan niet onwelwillend tegenover een voorstel van PvdA’er Dijsselbloem hiervoor, vanmorgen in de Volkskrant.

Dijsselbloem wil „het taboe doorbreken” dat bij een gevangenisstraf niet gekeken mag worden naar de culturele achtergrond. De facto betekent dat dat allochtonen anders behandeld zullen gaan worden dan autochtonen. Dijsselbloem bepleit dat de met name onder allochtone gedetineerden heersende machocultuur doorbroken moet worden in de gevangenis. „Daar hoort wat mij betreft bij dat de instellingskledij weer wordt ingevoerd. Ontneem de jongens bijvoorbeeld dure merkkleding en ‘blingbling’ ” aldus Dijsselbloem, verwijzend naar opzichtige sieraden.

De PvdA heeft zich al eerder uitgesproken voor een gedifferentieerde behandeling op basis van culturele verschillen. Het is voor het eerst dat de partij ook een directe link legt naar Marokkaanse en Antilliaanse criminele jongeren. Dijsselbloem zegt in een toelichting „de gettocultuur en de groepsidentiteit, die nu gewoon doorgaat binnen de inrichtingen, radicaal” te willen doorbreken”.

Coalitiepartner CDA pleitte al eerder voor een gedifferentieerde aanpak op basis van culturele achtergrond. Kamerlid Cörüz (CDA) is blij met de steun van de PvdA: „Autochtone jongeren zijn opgegroeid met een schuldcultuur, allochtonen meer in een schaamtecultuur. De straffen daarop aanpassen is logisch.” Het gaat dan niet om het zwaarder straffen, maar anders straffen. „Neem ze veel sneller hun scooters en sieraden af, dan merken ze dat misdaad niet loont”, aldus Cörüz. Ook Kamerlid Teeven (VVD) is blij met de opmerkingen van Dijsselbloem.

De Bond Personeel Straf- en Aanverwante Gestichten is minder enthousiast over het herinvoeren van de instellingskledij. „Als je het doet, moet je het niet alleen bij jeugdinrichtingen doen maar overal. We hebben het decennia geleden afgeschaft omdat het te duur was. Dat zal nu niet anders zijn”, zegt voorzitter Aalbers. Hij betwijfelt het effect. „Het personeel kijkt niet naar de kleding van gedetineerden maar naar het gedrag.”