Horeca eist verlaging bierprijzen

Brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland eist dat bierbrouwers zo snel mogelijk hun verkoopprijzen voor ondernemers in de horeca verlagen. Ook bereidt Horeca Nederland een claim voor wegens te veel betaald geld in het verleden. Dit liet de organisatie gisteren weten.

De bond dient de claim in als reactie op de boete van 273 miljoen euro die de Europese Commissie gisteren oplegde aan Heineken, Grolsch en Bavaria. Eurocommissaris Kroes (Mededinging) stelt dat de drie prijsafspraken maakten op de Nederlandse markt.

De hoogte van de boetes bevestigt volgens een woordvoerder van Horeca Nederland dat er „flink wat aan de hand” was tussen de brouwers. Op welke termijn Horeca Nederland het geld voor zijn leden gaat terugvorderen, is onduidelijk. De organisatie wacht eerst het beroep van de bierbrouwers af. Dat kan vele jaren duren.

De boetes hebben betrekking op de periode van 1996 tot 1999, maar daarna bleven de inkoopprijzen vrijwel gelijk. Daarom eist Horeca Nederland aanpassing van de bierprijzen, al noemt de vereniging geen bedragen. Er is in ieder geval genoeg ruimte voor, stelt de bond vast. „Zeker als een liter bier voor horecaondernemers 1,80 euro kost en in de winkel 80 cent.”

De transparantie van de biermarkt kan volgens de bond verbeteren door de prijzen van diensten en producten te scheiden. Bierbrouwers zijn vaak verhuurder, leverancier én financier van een horecabedrijf. Dat zorgt volgens de organisatie voor veel onduidelijkheid.