Galerieselectie

Irene Fortuyn In de jaren ’80 verwierf Irene Fortuyn onder de naam Fortuyn O’Brien samen met haar partner bekendheid met architectonische installaties, veelal bestemd voor de openbare ruimte. Nu toont Fortuyn sinds lange tijd weer werk op een solotentoonstelling. Voor de expositie Mending Days transformeerde ze de galerie van Diana Stigter tot een landschappelijke ruimte. Op de vloer liggen 75 glimmend gepolijste keien. De wanden zijn in grove streken besmeerd met een mengsel van witte verf en as en aan de plafonds hangen sierlijke slingers van krantenknipsels. Ook prijken aan de muren schilderijtjes, eveneens beschilderd met een mengsel van as en verf en bewerkt met naald en draad.

Installatie van Irene Fortuyn. T/m 19 mei Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, A’dam. Wo t/m za 12-18u.

Maarten van Schaik Sinds zijn afstuderen in 1999 aan de Gerrit Rietveld Academie heeft Maarten van Schaik de camera gehanteerd als een penseel. Zwervend door steden over heel de wereld zoekt en ontdekt hij plekken die beantwoorden aan zijn idee over harmonie. Kleur, licht, compositie en ruimte vallen in zijn werk vanzelfsprekend samen als op een schilderij. Onlangs kreeg Van Schaik voor zijn foto’s de NAi/Ballast Nedam-Prijs 2007 uitgereikt. Bij Van Zoetendaal toont hij een serie die hij in 2005 in Las Vegas maakte.

Foto’s van Maarten van Schaik. T/m 19 mei bij Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Eelco Brand Hij begon zijn carrière in de vroege jaren ’90 als schilder, maar tegenwoordig maakt Eelco Brand veelvuldig gebruik van digitale technieken. Toch zijn ook zijn nieuwe digitale foto’s en video’s opgebouwd als klassieke landschappen. Op plasmaschermen trekken eindeloze loops voorbij, die ogen als bewegende schilderijen.

Foto’s en video’s van Eelco Brand. T/m 19 mei Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Gyula Somos De Hongaars-Nederlandse Gyula Somos schildert stillevens in de stijl van Noordelijke Realisten als Piet Sebens, Rein Pol en Matthijs Röling. In zijn recente werken heeft hij met kunsthars verduurzaamde krantenfoto’s geplakt, die naadloos overgaan in de geschilderde gedeelten. Zo gebruikte Somos voor het werk Op de weegschaal, een vanitas-stilleven met twee schedels, een foto die kortgeleden werd gepubliceerd in NRC Handelsblad. Te zien is een bemodderd horloge van een slachtoffer uit Srebrenica, dat is stil blijven staan op maandag de vijfde, vijf over drie.

Schilderijen Gyula Somos. T/m 20 mei Galerie Gijsbrecht Bol, Tournooiveld 2, Den Haag. Wo t/m vr 11-18u, za 12-17u, zo 13-17u.

Claire Felicie Moonstruck is de titel van een serie magisch-realistische zwartwitfoto’s van Claire Felicie. Hoofdpersoon in de serie is een meisje in witte jurk, dat rent, danst, vlucht, in een boom klimt of op haar rug in het gras ligt. De serie is verdeeld in ‘zwarte’ foto’s, waarop de heldere verschijning van het meisje fel contrasteert met het donker van de nachtelijke stad en de bomen. Op de ‘witte’ foto’s lijkt ze juist in verstilde rust met de besneeuwde omgeving samen te vallen. Alle foto’s zijn op ouderwets barietpapier gedrukt.

Foto’s van Claire Felicie. T/m 5 mei in Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven. Wo t/m za 13-17u.

En verder Objecten van Stephan Gripp t/m 19 mei Galerie Martin van Zomeren, Prinsengracht 276-hs, A’dam; schilderijen van Han Qing, Tony Lloyd en Trini t/m 28 april Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen; schilderijen Rik Meijers t/m 28 april De Praktijk, Lauriergracht 96, A’dam; gouaches Delphine Courtillot t/m 19 mei Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; foto’s Willem Diepraam t/m 1 juni HUP Photography Gallery, Tesselschadestraat 15, A’dam; keramiek & tekeningen Rod Bugg t/m 6 mei Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, A’dam; installatie Les Deux Garcons t/m 29 april Galerie Lutz, Oude Delft 195, Delft; foto’s Jean-Marc Spaans t/m 2 mei Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen Lara De Moor t/m 10 juni Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; reliëfs & collages van Karin Trenkel t/m 29 april Galerie Poonberg, Taxusstr 20, R’dam; tekeningen, schilderijen & beelden van Marjolijn van den Assem t/m 27 mei galerie RAM, Blekerstraat 10, R’dam; foto’s van Alex ten Napel t/m 5 mei Galerie Ton Peek, Oude Gracht 295, Utrecht.