Frankrijk

Mode/dans Jean Paul Gaultier en Régine Chopinot waren geschapen om elkaar te ontmoeten. De eerste bracht in de jaren ’70 de wereld van de mode in rep en roer, de tweede die van de dans. Gaultier was eerst assistent van Pierre Cardin en schiep zijn eigen merk in 1976. Chopinot hoorde tot de nieuwe, spontane en een beetje krankzinnige generatie choreografen die reageerden op de jaren Béjart. Ze schiep haar eerste ballet in 1978. Het gezelschap Chopinot schonk de kostuums die door Gaultier voor haar balletten ontworpen werden aan het Musée de la mode van Parijs. Daar is nu een expositie die met kostuums, accessoires en video’s de tien jaar van hun heel uitbundige en fantasierijke samenwerking doet herleven. Hun beroemdste spektakel, Le Défilé (1985), gaf de naam aan de expositie. Dit ‘ballet’ vormt dan ook het hoogtepunt van de uitzonderlijke expositie.

Le défilé t/m 23 sept in het Musée de la mode et du textile, 107, rue de Rivoli, Parijs , www.lesartsdecoratifs.fr

Paul Claudel Drie mannen, een vrouw, Ysé, de vrouw van alle gevaren, naar zeggen van Claudel. De ontmoeting heeft plaats op een boot, midden op de oceaan, tussen Westen en Oosten, tussen water en hemel, zonder tijd. Partage de midi een stuk van Paul Claudel over de terreur van de liefde, de begeerte, het genot, is als een lang, luisterrijk, mystiek, zinnelijk gedicht. De Franse actrice Marina Hands die onlangs een César ontving voor haar vertolking van Lady Chatterly in de film van Pascale Ferran (naar D.H. Lawrence), is sidderend van emotie in de gewaagde en vurige rol van Ysé.

Partage de midi t/m 15 jul in afwisseling met andere stukken in de Comédie-Française, Parijs, www.comedie-francaise.fr

En verder L’empire des Gupta t/m 25 jun en Le Nouveau réalisme t/m resp 24 jun en 2 juli Grand Palais te Parijs, www.rmn.fr