Favoriet in basketbal VS treft Warriors

Als laatste van in totaal zestien teams hebben de Golden State Warriors, uit Oakland, zich vannacht geplaatst voor de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA). Na dertien jaar maakt de ploeg weer deel uit van de play-offs, die zaterdag beginnen.

De kans is uiterst klein dat de Warriors doorgaan naar de volgende ronde. Ze treffen de ploeg die als sterkste uit de reguliere competitie tevoorschijn is gekomen en de ranglijst in de Western Conference aanvoert, Dallas Mavericks. De verliezend finalist van vorig jaar, met onder anderen de Duitse sterspeler Dirk Nowitzki, won 67 wedstrijden en verloor er vijftien. Ter vergelijking: Golden State Warriors won er 42 en verloor er 40, net als Los Angeles Lakers, dat zich eerder deze week voor de play-offs had geplaatst.

De eerste ontmoeting tussen de Mavericks en de Warriors is zondag, in Dallas. De andere ploeg uit Texas, San Antonio Spurs, neemt het vanaf zondag op tegen Denver Nuggets. Daarmee treedt de Nederlander Francisco Elson van de Spurs aan tegen zijn oude club.

De sterkste ploeg uit de Western Conference is Detroit Pistons(53-29). Detroit speelt vanaf zaterdag, eerst thuis, tegen de ploeg die in de competitie als enige meer wedstrijden verloor dan won, Orlando Magic (40-42).

Titelhouder Miami Heat begint na 44 zeges en 38 nederlagen niet als favoriet aan de play-offs. De eerste tegenstander van de ploeg van Shaquille O’Neal is Chicago Bulls, de club die weer iets van zijn oude glans terug heeft gekregen, dank zij onder anderen de van Detroit afkomstige Ben Wallace. Het eerste duel is zaterdag in Chicago.

De overige duels in de best-of-seven-series: Houston Rockets-Utah Jazz en Toronto Raptors-New Jersey Nets (vanaf zaterdag) en Cleveland Cavaliers-Washington Wizards, vanaf zondag.