Energiecertificaat woning in 2008

Huiseigenaren die hun woning verkopen of verhuren moeten vanaf 1 januari volgend jaar een energiecertificaat overleggen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Het certificaat geeft inzicht in energieverbruik van de woning en kost de eigenaar enige tientallen euro’s. De datum van invoering was lang onzeker, maar volgens een woordvoerder van het ministerie van VROM „wijst alles op 1 januari 2008”.

Het energiecertificaat komt voort uit een Europese richtlijn over energieprestaties van gebouwen waar de lidstaten zich in 2002 achter schaarden. Nederland moest deze vóór 2006 omzetten in nationale wetgeving, maar stelde dit uit omdat het lastenverzwaring en extra bureaucratie vreesde. Onder druk van de Europese Commissie, die met een gang naar het Europese Hof van Justitie dreigde, voerde Nederland de richtlijn eind vorig jaar alsnog door.

Het energiecertificaat is vergelijkbaar met het energielabel voor auto’s. Net als bij auto’s geeft het certificaat voor woningen op een schaal van A (zuinig) tot en met G (onzuinig) het energieverbruik aan. De Europese Commissie verwacht dat de maatregel leidt tot extra investeringen in energiezuinigheid zoals woningisolatie.

Uitgifte van de certificaten wordt overgelaten aan onder meer makelaars en installatiebureaus. Die leiden medewerkers op in het beoordelen van het energieverbruik en het toekennen van de certificaten. Vertraging bij invoering zou ontstaan wanneer niet tijdig voldoende personeel werd opgeleid. Het ministerie is er ondertussen van overtuigd dat vóór 1 januari zo’n duizend energie-inspecteurs beschikbaar zijn.

De Vereniging Eigen Huis noemt het energiecertificaat „een gemiste kans”. Volgens de vereniging ontbreekt een advies over vermindering van het energieverbruik. „In deze opzet worden huiseigenaren op kosten gejaagd, zonder dat ze veel hebben aan het certificaat”, aldus een woordvoerder. De uitgifte door commerciële partijen stuit ook op kritiek: „Dat kan leiden tot een ongewenst en gekleurd advies. Een installatiebureau heeft er belang bij een nieuwe combiketel te adviseren, terwijl de energiewinst ten opzichte van de oude mogelijk beperkt is.”