En in Irak 233 doden na aanslagen

Op de Sadriyah markt in het centrum van Bagdad ontplofte gisteren een autobom. Foto AFP, Ahmad Al-Rubaye Iraqis gather at the site of a car bomb explosion in Baghdad's al-Sadriyah neighborhood, 18 April 2007, in which over a hundred people were killed. A wave of car bombings killed at least 127 people in Baghdad and wounded hundreds in five different locations, as insurgents ripped through a massive Iraqi and US security crackdown in the capital. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE AFP

Bij aanslagen en ander geweld in Irak zijn gisteren 233 mensen om het leven gekomen. In Bagdad alleen al vielen bijna 200 doden bij vier zware bomaanslagen in shi’itische wijken. De aanslagen hadden plaats enkele uren nadat premier Nouri al-Maliki zei dat Irak aan het einde van het jaar de verantwoordelijkheid voor de veiligheid zal overnemen van de buitenlandse troepen.

De meeste doden vielen toen een geparkeerde auto explodeerde te midden van een groep arbeiders bij de Sadriyah markt in het centrum van Bagdad. Zeker 140 mensen werden gedood en 150 verwond, aldus Raad Mushin, een medewerker van het Al-Kindi ziekenhuis, waar de slachtoffers naar toe werden gebracht.

Premier Maliki gaf gisteren de opdracht om de kolonel van het Iraakse leger te arresteren, die verantwoordelijk was voor de veiligheid in de omgeving rond de Sadriyah markt. Onder de doden waren verschillende bouwvakkers die werkten aan de wederopbouw van de markt die in februari ook al werd getroffen door een bomaanslag. Toen vielen 137 doden en werden veel winkels verwoest.

Ongeveer een uur na de aanslag op de markt, blies een zelfmoordterrorist zichzelf op bij een controlepost van de Iraakse politie bij de ingang van Sadr City, de grootste sloppenwijk van Bagdad waar ongeveer 2 miljoen shi’ieten wonen. De explosie doodde volgens de politie zeker 35 mensen en verwondde er 45.

Ondanks het grote Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief in Bagdad, waar ongeveer 90.000 Iraakse en Amerikaanse militairen aan meedoen, was de hoofdstad de afgelopen week het toneel van enkele spectaculaire aanslagen, waaronder één in het parlement. (AP, Reuters)