Duitsland

Melodieën voor motoren Alle muziek van de Noor Edvard Grieg zal te horen zijn tijdens het festival Nordische Musik in Saarbrücken. Extravagantere evenementen zijn er ook: de Biker’s Symphony bijvoorbeeld verenigt een kamerorkest en vijftig motorfietsen. Bij zijn ‘wereldpremière met 10.000 PK’ laat de Litouwse componist Donatas Katkus de motorrijders in een konvooi naar Saarbrücken rollen. Daar komen ze dan eerst goed op stoom – om het strijkensembe vervolgens van alle brom- en dreunklanken te voorzien die de machines kunnen produceren.

Van 21 april t/m 6 juli op diverse locaties in Saarbrücken. Info: www.musikfestspiele-saar.de en 0049-681976100.

Kunst-rivalen aan de RijnDe grande old dame van de Duitse kunstbeurzen leek een beetje uitgeput: de belangstelling voor de Art Cologne was flink teruggelopen. Daarom onderwierp de nieuwe Art Cologne-baas Gérard Goodrow de beurs aan een radicale vermageringskuur. Nu genieten bezoekers en galeriehouders van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Deze week opent Goodrow, voor het eerst in de lente, de Art Cologne met ‘maar’ 180 galerieën (18 t/m 22 april). Even verderop aan de Rijn rukt alweer een nieuwe rivaal op op: eveneens op 18 april opent Walter Gehlen de gloednieuwe dc duesseldorf contemporary, die net als de beurs van de concurrent t/m 22 april duurt.

Info: www.artcologne.de (tel. 0049-2218212387) en www.dc-fair.de (tel. 0049-22894589323).

En Verder Filmfest, korte films uit 30 landen, t/m 22 april in het Waldschlösschenareal, Dresden: www.filmfest-dresden.de; Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, klassiek ballet met clowns, t/m 29 april in het Admiralspalast, Berlijn: www.admiralspalast.de; Nutzen und Schönheit, Duitse tekeningen van middeleeuwen tot en met barok, t/m 1 juli Staatsgalerie, Stuttgart: www.staatsgalerie.de