Doden door therapie hormonen

Stoppen met hormoontherapie voorkomt kanker. Dat blijkt uit de daling van het aantal gevallen van borstkanker in de VS tussen 2001 en 2004, toen vrouwen massaal stopten met pillen tegen overgangsklachten. Dat staat in een analyse die vandaag is verschenen in The New England Journal of Medicine.

De cijfers (ruim 8 procent afname in drie jaar) bevestigen dat vrouwen van de hormonen, populair in de jaren negentig, kanker kregen. Vandaag publiceerde het medische tijdschrift The Lancet ook een studie over hormoonschade. Die zegt dat sinds 1991 duizend Britse vrouwen door de hormonen aan eierstokkanker zijn gestorven.

De daling in de borstkankeraantallen zette halverwege 2002 in. Dat was kort na een wetenschappelijke publicatie over de kwalijke effecten van hormoontherapie, die veel aandacht kreeg in de media. Uit die studie bleek al dat de therapie slecht is voor het hart en het risico op borstkanker vergroot. Het aantal recepten voor de pillen daalde daarna, van 61 miljoen in 2001 naar 18 miljoen in 2005.

Vrouwen slikten ze tegen opvliegers en andere overgangsklachten, zoals een droge vagina. De hormonen zouden beschermen tegen hartziekten en botontkalking. Dat is niet uitgekomen.

Door de Amerikaanse borstkankerstatistiek lijkt de conclusie onontkoombaar dat de daling van het aantal nieuwe borstkankerpatiënten wordt veroorzaakt door een geringer gebruik van overgangshormonen. Bij de vijftigplussers, over het algemeen dus vrouwen na de overgang, was de teruggang ruim 11 procent. Bij vrouwen onder de vijftig was dat maar 1,3 procent.

In de jaren negentig daarentegen steeg het aantal borstkankerpatiënten, met een half procent per jaar. Dat werd toen toegeschreven aan uitgebreidere screening, stoffen in het milieu, minder kinderen, minder borstvoeding, en de obesitasepidemie. Van die factoren veranderde de afgelopen jaren alleen de hormoontherapie, schrijven de onderzoekers.

De Britse cijfers over eierstokkanker komen uit een onderzoek waaraan bijna een miljoen vijftig- tot zeventigjarige vrouwen meededen. Gebruiksters en ex-gebruiksters van hormonen hebben nu 20 procent meer kans op eierstokkanker.