Dagbladen mogen ook tv-maken

De „kwetsbare” krantensector moet meer middelen krijgen om te overleven. Dagbladen moeten gemakkelijker tv kunnen maken. Dat mag echter niet leiden tot meer concentratie en minder pluriformiteit. Dat zei minister Plasterk (Media, PvdA) deze week in de Tweede Kamer.

De Kamer behandelde het voorstel voor een (tijdelijke) wet mediaconcentraties. Plasterk wil de mediawet aanvullen waardoor er op drie markten voor nieuwsvoorziening (dagbladen, tv en radio) ten minste drie spelers actief blijven.

Dat voorkomt dat te veel ‘opiniemacht’ in handen komt van te weinig partijen. Uitgevers mogen volgens de nieuwe wet maximaal 35 procent van de dagbladmarkt bezitten. De Telegraaf is de grootste dagbladuitgever van Nederland met een marktaandeel van circa 34 procent, volgens het Commissariaat voor de Media. Beoogde concentraties die tot een hoger marktaandeel leiden zijn verboden. PCM (26 procent, inclusief AD) en NDC (5,8 procent) mogen fuseren.

Partijen die actief zijn op twee of drie markten mogen maximaal 90 procent van die gezamenlijke markten controleren. Plasterk gaf gisteren als voorbeeld dat volgens zijn wet RTL (marktaandeel 23 procent) en SBS (17 procent) samen mogen fuseren met De Telegraaf. Zo’n mediagigant krijgt een marktaandeel van 74 procent. „Ik vind dat geen wenselijke situatie, maar volgens de nieuwe wet mag het.” Hij noemde het wel „uiterst” onwaarschijnlijk dat de NMa zo’n fusie zou goedkeuren. De wet mediaconcentraties is tijdelijk: er komt een Europese richtlijn. De Kamer stemt dinsdag. Een meerderheid van PvdA, CDA, SP en PVV lijkt voor.