Dader ‘Virginia’ stuurt manifest aan zender NBC

Cho Seung-Hui, de Zuid-Koreaanse student die maandag 32 studenten en docenten vermoordde op een universiteit in Virginia, blijkt diezelfde ochtend verwarde toelichtingen op zijn daad – in video’s, foto’s en teksten – naar de Amerikaanse televisiezender NBC te hebben gestuurd.

De zender heeft gereconstrueerd dat Cho het pakket maandagochtend om één minuut over negen bij het postkantoor afleverde. Dat was zeven kwartier nadat hij ’s ochtends twee mensen had doodgeschoten, en drie kwartier voordat hij in een andere hal op de campus nog eens dertig mensen doodschoot.

Het pakket kwam pas gisteren op de redactie van NBC terecht omdat Cho een verkeerd adres op de envelop had geschreven. Hij verstuurde het onder de afzender ‘A. Ishmael’. Rechercheurs meldden dat Cho maandag werd gevonden met de tekst ‘Ismail Ax’ op zijn arm gekrabbeld.

De zender zond gisteravond (vannacht Nederlandse tijd) fragmenten van de video-opnamen uit. De schutter is daarop meestal zichtbaar als een gewapende strijder, munitie bij de hand. Ook stuurde hij agressieve foto’s van zichzelf: in één voorbeeld dreigt hij een onzichtbaar persoon met een hamer te slaan, in een ander voorbeeld zet hij een wapen op zijn eigen slaap. Volgens Koreaanse bekenden van Cho in Blacksburg vertonen de foto’s gelijkenis met Oldboy, een gewelddadige Zuid-Koreaanse film uit 2003.

Op de video’s verwijst Cho naar de twee jongens die acht jaar geleden op de middelbare school Columbine in Colorado, een bloedbad aanrichtten. De opnamen laten een gekrenkte 23-jarige zien die de verantwoordelijkheid van zijn daden bij anderen legt. In het midden blijft wie dat zijn. In enkele fragmenten keert hij zich expliciet tegen verwende rijkeluiskinderen op de universiteit en spreekt de hoop uit dat hij „generaties van de zwakke mensen zonder verdediging kan inspireren”.

Gisteren werd ook bekend dat Cho in het najaar van 2005 door een rechter als een gevaar voor zichzelf was bestempeld omdat hij „mentaal ziek” was. Cho was met de rechter in aanraking gekomen omdat hij vrouwen stalkte en zich in colleges on-sociaal gedroeg. De politie en enkele docenten probeerden hem te overtuigen van hij hulp nodig had, maar voor zover bekend heeft Cho nooit een langdurige therapie gevolgd.

Delen van het zogenoemde ‘Multimedia Manifesto’ via: www.msnbc.msn.com