China’s expansie gaat door

De Chinese economie blijft onstuimig groeien. Volgens het nationale bureau van de statistiek in Peking groeide de economie in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw met dubbele cijfers. De inflatie klom in maart naar de hoogste stand in ruim twee jaar.

Hoewel de cijfers nabeurs bekend werden gemaakt anticipeerden beleggers vandaag op een nieuwe renteverhoging en daalden de beurskoersen, aangevoerd door de onroerendgoedsector, met bijna 5 procent. De koersdaling werd ook veroorzaakt doordat beleggers nerveus werden juist omdat de bekendmaking van de cijfers met vijf uur werd uitgesteld. In Shanghai sloot de beurs 4,67 procent lager, in Shenzhen 4,92 procent.

De Chinese economie bereikte in het eerste kwartaal een omvang van 5.030 miljard yuan (479 miljard euro), zo meldt vandaag de door de staat gecontroleerde website van de China Daily. Dat is 11,1 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2006. Het hardst groeide de industrie, de bouw en de mijnbouw met 13,2 procent economische groei.

De investeringen in vaste activa namen met 15,3 procent toe. De detailhandelsverkoop groeide met 15,3 procent. De snelle economische groei werd dan ook gedreven door de investeringen, de consumptie en de export.

Gevraagd of de Chinese economie oververhit is, antwoordde een woordvoerder van het statistisch bureau vandaag op een persconferentie dat oververhitting een veelomvattend probleem is en het bruto binnenlands product alleen niet voldoende is om te vertellen of dat zich voordoet. Maar hij waarschuwde dat het risico wel bestaat.

De inflatie versnelde in maart tot 3,3 procent, de hoogste stand in meer dan twee jaar. In februari 2005 klom die nog naar 3,9 procent, zij het wel 0,3 procentpunt lager dan in februari. Maar in het eerste kwartaal was de inflatie 2,7 procent, dat is 1,5 procentpunt meer dan een jaar geleden.

De centrale bank van China zinspeelde begin deze maand al op een nieuwe renteverhoging. Dat remt volgens de bank ook de aandelenmarkt, omdat die te hard van stapelt loopt.

Westerse waarnemers zetten overigens vraagtekens bij de betrouwbaarheid van al deze cijfers. (Reuters, AP, Bloomberg)