Brute moord op christenen in Turkse stad

In een bijbeldrukkerij in de Turkse stad Malatya zijn gisteren drie mensen, onder wie een Duitser, vermoord. De slachtoffers werden gebonden, waarna hun de keel werd doorgesneden.

Er zijn inmiddels vijf verdachten gearresteerd. Op de Turkse televisie verklaarde de manager van de Zirve-uitgeverij gisteren dat zijn bedrijf was bedreigd. De bijbels die in Malatya worden gedrukt, worden gebruikt bij de bekering van moslims tot christenen. Zo’n bekering ligt in Turkije, dat officieel een seculiere republiek is, bij een groot deel van de bevolking erg moeilijk. In het verleden hebben moslimextremisten vaker aanslagen gepleegd om ‘bekeringsactiviteiten’ te bestraffen. Zo ontplofte enige jaren geleden een bom in een boekhandel in Gaziantep waar bijbels werden gedistribueerd.

Volgens het semi-officiële persbureau Anadolu hadden vijf jonge verdachten een brief bij zich waarin stond: „Wij zijn broers. Wij gaan naar onze dood, we komen misschien niet terug.” Volgens de nieuwszender CNN-Türk onderzoekt de politie of de verdachten banden onderhouden met de Turkse Hizbullah. Deze voornamelijk Koerdische organisatie (geen relatie met de Libanese, shi’itische Hezbollah) vermoordden in de jaren negentig honderden mensen. Omdat Hizbullah ook aanhangers van de PKK van Abdullah Öcalan vermoordde, werd de groep zelfs gesteund door het Turkse veiligheidsapparaat. Enige jaren geleden rolden de autoriteiten de organisatie op, maar naar verluidt onderneemt Hizbullah weer activiteiten. De wreedheid van de moordpartij en de manier waarop de slachtoffers waren gekneveld, kan op betrokkenheid van Hizbullah wijzen.

Premier Erdogan veroordeelde de moordpartij direct. De secretaris-generaal van de Duitse CDU, Ronald Pofalla, zei dat de Turkse regering zich moet afvragen of zij wel genoeg doet om religieuze minderheden te beschermen. Ministers van Erdogan hebben zich in het verleden uiterst kritisch uitgelaten over bekeringsactiviteit van christenen.

Vorig jaar werd Turkije al opgeschrikt door de moord op een Italiaanse priester in de stad Trabzon. Eerder dit jaar werd de Turks-Armeense journalist Hrant Dink vermoord. Daarbij speelden de politieke opvattingen van Dink een grotere rol dan zijn geloof maar het gevolg van de moord is wel dat Armeense christenen zich minder veilig voelen in Turkije.