Brussel: Wellink mag overname van ABN Amro niet hinderen

De Europese Commissie waarschuwt Nederland geen belemmeringen op te werpen tegen een overname van ABN Amro.

Commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) is „teleurgesteld” in de uitlatingen van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. Die zei gisteren dat een bod van een consortium op ABN Amro „een sterk risicoverhogende en complicerende factor” zou zijn.

De woordvoerder van McCreevy zei vanmiddag dat de commissaris de zaak nauwgezet volgt. Hij wijst Nederland erop rekening te houden met het discriminatieverbod dat in de Europese overnamewetgeving staat. Volgens hem is Nederland hiervan in het verleden steeds een van de vurigste pleitbezorgers geweest. Bovendien heeft juist ABN Amro hier ook naar verwezen toen deze bank in een overnamegevecht was gewikkeld om de Italiaanse bank Antonveneta.

De Europese Commissie wil dat alle partijen evenveel kans krijgen om een bod uit te brengen. Er is nog geen concreet bod uitgebracht op de bank. ABN Amro is al een maand aan het onderhandelen met Barclays en zal maandag praten met het consortium bestaande uit het Spaanse Santander, het Belgisch-Nederlandse Fortis en de Royal Bank of Scotland. Deze groep heeft aangegeven interesse in de bank te hebben. De zegsman van McCreevy sloot niet uit dat er nadere stappen worden genomen om een open competitie te bewerkstelligen. De volgende stap is een schriftelijke aanmaning.