Boogerd kondigt afscheid aan na dit seizoen

Michael Boogerd stopt na dit seizoen met wielrennen. Dat maakte de 34-jarige Rabocoureur vanmorgen bekend op een persconferentie voorafgaand aan de Amstel Goldrace van komende zondag. Boogerd gaat in de 42ste editie van de Limburgse klassieker als topfavoriet van start in Maastricht.

Het aangekondigde afscheid van Boogerd, onlangs negende in de Ronde van Vlaanderen, komt niet onverwacht. De regerend nationaal kampioen wilde stoppen op een moment dat hij nog volop kan meedoen om de overwinning in grote wedstrijden. Vorig seizoen speculeerde de kopman van de ploeg van Rabobank openlijk over de mogelijkheid om er al na dit voorjaar een punt achter te zetten. Na zijn goede Tour de France van vorig jaar besloot hij om er nog een vol seizoen, inclusief Tour, aan vast te plakken. Boogerd wil zijn loopbaan nu op 20 oktober besluiten, na de Ronde van Lombardije.

De renner uit Den Haag begon als prof in 1994 bij de Wordperfectploeg van Jan Raas. Toen de Zeeuwse ploegleider in 1996 Rabobank als nieuwe sponsor strikte, kwam de carrière van Boogerd in een stroomversnelling. Datzelfde jaar brak hij internationaal door met een ritzege in zijn eerste Tour. Vanaf dat moment geldt hij als de beste wegrenner van Nederland.

Boogerd won in de jaren daarna de Amstel Goldrace, Parijs-Nice, de Catalaanse Week (twee keer) en drie keer het NK. In de Tour, die hij elf keer reed, eindigde hij als vijfde (1998), tiende (2001) en schreef hij naast de rit in 1996 naar Aix-les-Bains een legendarische bergrit naar La Plagne op zijn naam in 2002. In totaal behaalde hij 52 profzeges. Na zijn topjaar 1999 stond hij enige tijd tweede op de wereldranglijst, aan het begin van dit seizoen was hij nog altijd ruimschoots de beste Nederlander, op de vijftiende plaats.

Door zijn mindere sprint is Boogerd nooit een veel-winnaar geweest. Door zijn aanvallende rijstijl was hij de afgelopen jaren bijna altijd een gezichtsbepalende renner in zijn favoriete klassiekers. Het leverde hem een ongeevenaarde reeks ereplaatsen op. Vanaf 1998 scoorde hij in de Amstel Goldrace louter toptienklasseringen: 4-1-2-9-3-2-2-2-3. In Luik-Bastenaken-Luik (5-2-17-5-13-3-2-3-5) en de Ronde van Lombardije (2-15-16-3-6-10-2-8) is het rijtje nauwelijks minder. Met zijn besluit om na dit seizoen te stoppen, geeft Boogerd zichzelf nog een laatste kans om zijn palmares in deze koersen verder te verfraaien.