Belgie

Erfgoeddag Zondag 22 april zijn in Vlaanderen en Brussel honderden musea, archieven, kerken en andere erfgoedinstellingen gratis toegankelijk vanwege Erfgoeddag. Thema is dit jaar ‘Niet te schatten. De waarde(n) van cultureel erfgoed’. Musea belichten hun mooiste voorwerpen, Begijnhoven openen hun archieven en achterkamertjes en op veel plaatsen worden objecten van bezoekers naar waarde geschat. In Antwerpen kiezen musea en bezoekers hun favoriete voorwerp en in de vijf monumentale kerken aldaar is een route uitgezet met 22 schilderijen van de nationale topstukkenlijst. In Brugge en andere steden richten de Rijksarchieven zich op ‘hemelse waarden’. Brussel heeft op Erfgoeddag ook op zo’n tien locaties het literaire festival ‘Het Groot Beschrijf’.

Erfgoeddag Vlaanderen en Brussel, zondag 22 april, 10-18u. Programma gratis. Inl www.erfgoeddag.be

Duits In het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten is naast de indrukwekkende expositie ‘Europa en de Duitse schilderkunst in de 19de eeuw’ (t/m 20 mei) een tentoonstelling te zien van het Internationale Kunstzentrum Ostbelgien (ikob). Dat verzamelt sinds 1993 hedendaagse kunst en exposeert deze normaliter in het Museum für zeitgenössische Kunst in Eupen. Zo’n 300 schilderijen, installaties, video’s en foto’s, (vaak door de kunstenaars zelf geschonken, tonen dat er ook in de Duitstalige Belgische ‘Oostkantons’ kunst te zien is. Met werk van o.a. Lili Dujouri, Jacques Charlier, Filip Francis en Irmel Kamp.

Hedendaagse kunst van de Duitstalige Gemeenschap, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, t/m 27 mei, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 25078200 en www.bozar.be

En verder Art Brussels, 20 t/m 23 april, Heizelhallen, Brussel, www. artbrussels.be; Surrealisme in België (1924-2000), t/m 19 aug BAM, Mons 0032 65405306ww.mons.be