Asperges met snijbiet

Bijgerecht voor 4 personen500 gram dunne groene asperges100 gram jonge snijbiet (zie inleiding)2 dikke tenen knoflook4 eetlepels extra vergine olijfoliesnufje grof gemalen gedroogde chilipeperzeezout en versgemalen peper

Voor dit recept heb ik jonge snijbiet gebruikt. Ik bedoel niet de zogenoemde ‘baby leaf’ die tegenwoordig voor salades en garnituur zo populair (en terecht) is, maar de eerste jonge blaadjes van deze prachtige groentesoort. Ze waren met steel niet langer dan 15 centimeter en gemiddeld 10 centimeter.

U kunt voor dit recept natuurlijk ook volwassen snijbiet gebruiken, maar gebruik in dat geval alleen een kleine hoeveelheid steel en snijd die in smalle reepjes. Scheur het blad ook in kleinere stukjes en bak beide iets langer.

Snijd zo nodig de lelijke puntjes van de stelen van de snijbiet af en snijd of scheur grote bladen doormidden. Snijd de taaie uiteinden van de asperges af en stoom ze daarna in circa 4 minuten bijtgaar. U kunt ze ook kort in gezouten kokend water koken of in de magnetron gaar koken. Laat ze na het stomen of koken schrikken onder de koude kraan zodat ze mooi groen blijven. Snijd elke asperge in drie stukken.

Was de snijbiet en dep goed droog. Pel de knoflook en snijd de tenen in de lengte doormidden. Verwijder de groene kern en hak de knoflook dan fijn.

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Doe er de knoflook in en roerbak een minuutje. Schep er de snijbiet door en bestrooi met wat chilipeper, zout en peper. Laat onder regelmatig omscheppen een paar minuten bakken tot de snijbiet bijtgaar is. Schep er de stukken asperge door en laat onder af en toe omscheppen een paar minuten bakken tot alles goed door gewarmd is. Geef bijvoorbeeld als groentegerecht bij vis, kip of kalfsvlees.

Morgen: zoete broodjes

    • Kim Maclean