AFFF

Scènes uit enkele fantastische films die te zien zijn op het Amsterdam Fantastic Film Festival. ‘Pan’s Labyrinth’, een film die een melancholie oproept die zeldzaam is bij de fantastische film. scene uit de film Pan's Labyrinth (2006) FOTO: AFFF

Een van de leukste filmevenementen van het jaar is het Amsterdam Fantastic Film Festival dat is gegroeid uit de griezelbijeenkomsten in The Weekend of Terror en nu een volwaardig festival is geworden met mooie premières, interessante gasten fantastische films in alle betekenissen van het woord. Vanavond opent het festival met de Nederlandse première van El laberinto del fauno, oftewel Pan’s Labyrinth van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, meervoudig Oscar-winnaar dit jaar. Dit is een schrijnende fantasy vanuit het perspectief van een jong meisje tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Te midden van al die gruwelen wijst een demonische faun haar de weg naar een andere dimensie vol magie en monsters. Een schitterende film. Verder is er een speciaal programma rond de Scandinavische film, vol met zwartgallige humor, een mini-retrospectiefje rond hoofdgast Terry Gilliam (van Brazil tot 12 Monkeys) en er zijn een paar prachtige animes (waaronder de Nederlandse productie Elephant’s Dream) en prikkelende korte films, zoals de zeer zwart-geestige Birthday Boy van Chris W. Mitchell.

Amsterdam Fantastic Film Festival. T/m 25 april in City, Amsterdam. Inl www.afff.nl