Aanslagen moeten shi’ieten provoceren

Het belangrijkste doel van de bloedige aanslagen van sunnieten in Irak: de shi’itische milities zó tarten dat ze weer uit hun schuilplaatsen komen.

Een brandweerman blust een auto na een bomaanslag in de shi’itische wijk Sadr City in Bagdad waarbij gisteren 35 doden vielen. Foto Reuters A fireman hoses down a burning vehicle after a car bomb attack in Baghdad's Sadr City, April 18, 2007. A car bomb killed 20 people and wounded 31 others near an intersection in the Shi'ite district of Sadr city in north-eastern Baghdad, police said. REUTERS/Kareem Raheem (IRAQ) REUTERS

Rotterdam, 19 april. - De grote vraag in Irak is: wanneer gaan de shi’itische milities weer de straat op om sunnitische burgers te vermoorden? Zodat een gigantisch bloedbad wordt ontketend waarbij de Amerikanen met de staart tussen de benen afdruipen?

Dat lijkt namelijk het belangrijkste doel van de sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak en gelijkgestemde groepen met hun aanslagen op shi’itische doelen. Gisteren werden daarvoor in Bagdad weer bijna 200 mensen opgeblazen. Ze volgden de 152 in Tal Afar op 27 maart en de 105 in Hilla op 6 maart, en de honderden andere shi’itische burgers bij de steeds sneller opeenvolgende grote en kleine aanslagen. Niemand is meer veilig in Irak, toonde vorige week de aanslag in het Iraakse parlement in de zwaar beveiligde Groene Zone aan. Die aanslag (één sunnitische dode) is mogelijk van een andere categorie.

Ruim een jaar geleden ontketende de sunnitische extremisten de eerste ronde van de burgeroorlog met hun aanslag op de koepel van de Gouden Moskee in Samarra, een van de heiligste heiligdommen van de shi’itische islam. Shi’itische milities, het Leger van de Mahdi van de radicale geestelijke Muqtada Sadr voorop, vermoordden duizenden sunnieten die zij hadden ontvoerd, gefolterd en die ze op straat dumpten.

Tegen het eind van het jaar was de situatie zo verloederd dat de Amerikaanse (militaire) autoriteiten tot een grote veiligheidsoperatie in Bagdad besloten, waarvoor, in weerwil van bezwaren van de Democratische oppositie in Washington, zelfs extra Amerikaanse troepen werden (en nog worden) aangevoerd. The Surge begon half februari met 90.000 Amerikaanse en Iraakse militairen.

Het Leger van de Mahdi, dat vorig jaar in de Amerikaanse regeringsverklaringen Al-Qaeda verving als „gevaarlijkste motor van het sektarisch geweld in Irak”, was het belangrijkste doelwit. Omdat de operatie ruim tevoren was aangekondigd hadden de Sadristen alle tijd hun wapens op te bergen en onder te duiken.

Het resultaat van The Surge was dat het aantal sektarische moorden dramatisch daalde. Maar in afwezigheid van verzoeningsmaatregelen van de Iraakse regering is er geen reden aan te nemen dat de shi’itische milities niet weer uit hun schuilkelders komen als de Amerikanen uiteindelijk vertrekken. Of als de sunnitische aanslagen op shi’itische burgers, waaraan de Amerikanen overduidelijk geen eind kunnen maken, hun uiteindelijk te ver gaan. De afgelopen dagen is het aantal lijken op straat al weer aan het stijgen.

Amerikaanse woordvoerders blijven de veiligheidsoperatie verdedigen, maar gisteren kroop een ondertoon van twijfel in hun woorden. Het is te vroeg om de resultaten te meten omdat nog maar 60 procent van de toegezegde versterkingen is aangekomen, aldus luitenant-kolonel Garver in The Washington Post. Maar hij erkende dat het leger bezorgd is dat de aanslagen een nieuwe uitbarsting van sektarisch geweld provoceren.

Iraakse vlucht: pagina 5