7 Vooruit zien

Hoe staat ’t met het water?

Zichtbaar grondwater

www.grondwaterstandinbrabant.nl

Water in de kruipruimte zie je van tevoren niet aankomen. Want zoals de naam al zegt, zit grondwater onder de grond. Wie in Brabant na een lange regenperiode toch wil weten of hij de proviand al uit zijn kelder moet redden, kan terecht op grondwaterstandinbrabant.nl. Dagelijkse metingen van de grondwaterstand combineert TNO hier in handige grafiekjes met de neerslaggegevens van het KNMI. Zo kun je zien hoe het grondwater in Eindhoven, na zes natte wintermaanden, dit voorjaar bijna twee meter steeg. Terwijl je boven de grond al geniet van zomerse temperaturen, stroomt onder je voeten nog een winters grondwatergolfje voorbij. De site is ook handig voor boeren die willen weten wanneer ze moeten zaaien. Langs de Dommel ten zuiden van Eindhoven lijkt beregenen voorlopig niet nodig. Ondanks de huidige droogte stond het grondwater er zelden zo hoog. (HL)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Renée Heidekamp, Carola Janssen en Henk Leenaers