Zonder frituurpan kan echt niet meer

In de kantines van 26 middelbare scholen in Noord-Holland zijn vanaf vandaag biologische broodjes, melk, vleeswaren en fruit te koop. Het gaat om een proef met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Als de Bio Bites in de smaak vallen, worden ze vanaf volgend jaar bij vrijwel alle Nederlandse middelbare scholen verkocht. „We moeten de angst voor bioproducten wegnemen”, zegt Rijkent Cornelius, directeur van Cormet, de uitvoerend schoolcateraar.

Waarom bindt u de strijd aan met de vette hap?

„In Noord-Holland zijn 150 biologische boerderijen. De provincie wil de producten van die boeren graag promoten. Hoe doe je dat het meest effectief? Door de jeugd te benaderen. Maar er is een hoop werk aan de winkel. Vooral in de grote steden weten scholieren soms niet eens dat melk van een koe komt. Melk komt uit een pak, verder gaat hun kennis niet.”

Uit onderzoek blijkt dat de meeste leerlingen niet onwelwillend tegenover biologische producten staan. Ze eisen wel dat biologisch lekker moet zijn.

„Ons bedrijf heeft in 2005 de Jaarprijs van het Voedingscentrum gewonnen, omdat wij ons al jaren sterk maken voor balancefood op school. Broodje gezond is het best verkochte product in onze schoolkantines. Wij verkopen wel snacks, maar de frituurpan gaat pas vanaf lunchtijd aan, en niet al om half negen ’s ochtends, zoals bij andere schoolcateraars. En wat betreft die smaak heb ik goede hoop. Biologische kaas, kipfilet en melk zijn geen massaproducten, ze hebben echt meer smaak.”

Kan de frituurpan niet beter verdwijnen uit schoolkantines?

„Je moet leerlingen niet betuttelen. Als je dat doet, hollen ze naar de dichtstbijzijnde McDonald’s.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens