Wet biedt dagbladen grotere armslag

De ,,kwetsbare” krantensector moet meer middelen krijgen om te overleven. Dagbladen moeten gemakkelijker tv kunnen maken. Dat mag echter niet leiden tot meer concentratie en minder pluriformiteit. Dat zei minister Plasterk (Media, PvdA) gisteren in de Tweede Kamer.

De Kamer behandelde het voorstel voor een (tijdelijke) wet mediaconcentraties. Plasterk wil de mediawet aanvullen met een wet die zorgt dat op drie markten voor nieuwsvoorziening – dagbladen, tv en radio – ten minste drie spelers actief blijven. Dat voorkomt dat te veel ‘opiniemacht’ in handen komt van te weinig partijen.

Uitgevers mogen volgens de nieuwe wet maximaal 35 procent van de dagbladmarkt bezitten. De Telegraaf is de grootste dagbladuitgever van Nederland met een marktaandeel van circa 34 procent, volgens het Commissariaat voor de Media. Beoogde concentraties die tot een hoger marktaandeel leiden zijn verboden. PCM (19,5 procent) en NDC (5,8 procent) mogen fuseren van Plasterk.

Voor radio en tv wordt geen regeling getroffen. Hier zorgt de publieke omroep voor een pluriform nieuwsaanbod, aldus de minister. Het kabinet verwacht dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet zal toestaan dat slechts één commerciële aanbieder op die markten overblijft.

Partijen die actief zijn op twee of drie markten mogen maximaal 90 procent van die gezamenlijke markten controleren. Plasterk gaf gisteren als voorbeeld dat volgens zijn wet RTL (marktaandeel 23 procent) en SBS (17 procent) samen mogen fuseren met De Telegraaf. Zo’n mediagigant krijgt een gecombineerd marktaandeel van 74 procent. „Ik vind dat geen wenselijke situatie, maar volgens de nieuwe wet mag het.” Hij noemde het echter „uiterst” onwaarschijnlijk dat de NMa een dergelijke fusie zou goedkeuren. Plasterk vergat in zijn rekensom de belangen in radio van de drie concerns.

De wet mediaconcentraties is tijdelijk: er is een Europese richtlijn op komst. De Kamer stemt dinsdag over het voorstel. Een meerderheid van onder meer PvdA, CDA, SP en PVV lijkt voor.