Vrouw overlijdt na liposuctie

Een 21-jarige vrouw is maandag overleden na een liposuctiebehandeling in Medisch Centrum Biltstaat, een privékliniek in Utrecht. Tijdens de behandeling – waarbij overtollig vet wordt weggezogen onder de huid van buik en bovenbenen – deden zich complicaties voor die het nodig maakten om de vrouw over te brengen naar het UMC Utrecht. Volgens een woordvoerder van het UMC Utrecht werd ze in de ambulance op weg daarheen nog gereanimeerd, maar kort na aankomst overleed ze. Het UMC Utrecht heeft het incident gisteren gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Hoe de complicaties bij de behandeling ontstonden is nog niet bekend. Liposuctie wordt gewoonlijk niet gezien als een gevaarlijke ingreep, al ontstaat er soms een bacteriële ontsteking die kan leiden tot necrose, afsterving, van de huid. Maar zulke ontstekingen leiden niet zo acuut tot de dood. De inspectie onderzoekt nu hoe de behandeling van de vrouw plotseling levensbedreigend kon worden.

Volgens Leo Querido, de directeur van Medisch Centrum Biltstraat, heeft zijn bedrijf niets met het incident te maken. Hij zegt dat de behandeling werd uitgevoerd door een plastisch chirurg die werkt onder de naam Aestheticare. Aestheticare zou alleen maar een operatiekamer van Medisch Centrum Biltstraat hebben gehuurd. De plastisch chirurg van Aestheticare is tot nu toe onbereikbaar voor commentaar. Medisch Centrum Biltstraat is aangesloten bij de koepelorganisatie van privéklinieken ZKN, maar Aestheticare is dat niet. ZKN probeert door middel van keurmerken privéklinieken die slechte kwaliteit leveren het werken zo lastig mogelijk te maken.

De afgelopen jaren zijn er in Nederland veel privéklinieken bijgekomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde in 2004 in vast dat de kwaliteit van die klinieken sterk wisselde. Bij ongeveer de helft was onduidelijk of artsen de juiste diploma’s hadden voor de behandelingen die ze uitvoerden. Ook was de hygiëne vaak niet in orde en waren er geen duidelijke regels voor reanimatie, het toedienen van medicijnen en medische hulp in noodgevallen.