UEFA gunt EK voetbal 2012 aan Polen en Oekraïne

Polen en Oekraïne organiseren in 2012 het Europees kampioenschap voetbal. Dat heeft voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA vanochtend in Cardiff bekendgemaakt. De twee landen kregen de voorkeur boven Italië en het duo Kroatië-Hongarije. Het is voor het eerst dat het landentoernooi in Oost-Europa plaatsvindt sinds het EK van 1976 in het toenmalige Joegoslavië.

Het kwam als een verrassing dat Italië werd gepasseerd. Het land van de regerend wereldkampioen voetbal was favoriet en wilde het eindtoernooi als nieuwe start gebruiken na omkoopschandalen en supportersgeweld in de nationale competitie. Met de keuze voor Polen en Oekraïne wijst de UEFA voor de derde keer een duo-organisatie aan. In 2000 organiseerden Nederland en België het EK en in 2008 zijn Oostenrijk en Zwitserland de gastlanden.

„Eindelijk gaat het evenement naar de landen die geen mogelijkheden hadden het voetbal te verbeteren”, reageerde voorzitter Michal Listkiewicz van de Poolse voetbalbond die bij de presentatie van de plannen werd gesteund door de Oekraïense spits Andrei Sjevtsjenko van Chelsea en de Poolse doelman Jerzy Dudek van Liverpool. „Vijfentachtig miljoen mensen wachten op het toernooi. Dit zal een mijlpaal worden in de geschiedenis van twee Slavische landen.”

In Polen zijn Gdansk, Poznan, Warschau en Wroclaw als speelsteden aangewezen. De duels in Oekraïne vinden plaats in Kiev, Donetsk, Dnjepropetrovsk en Lviv. Het beoogde stadion voor de finale is het Olympisch Stadion in Kiev dat na renovatie 75.000 van de 84.000 plaatsen zou overhouden. Het stadion werd eerder gebruikt voor het voetbaltoernooi bij de Olympische Spelen van 1980 in Moskou.

In Polen, waar de Nederlander Leo Beenhakker bondscoach is, gingen duizenden mensen vandaag de straat op na de uitverkiezing. Ze zwaaiden met rood-witte vlaggen en strooiden confetti van balkons.