Tjallingii kent zijn grenzen nog niet

Maarten Tjallingii is een laatbloeier. De 29-jarige wielrenner ontdekt nu pas wat hij allemaal in zijn mars heeft.

Waar zijn grenzen liggen, weet hij niet. Maarten Tjallingii gelooft eigenlijk niet in beperkingen noch in specialismen. De 29-jarige laatbloeier van Skil-Shimano streeft zondag naar een plaats bij de top-20 in de Amstel Goldrace.

Een mentale training sterkte de wielrenner in zijn geloof. Iedereen heeft gelijke capaciteiten om succesvol te zijn, leerde Tjallingii. „Dat staat me altijd bij, het heeft me ruggengraat gegeven. Je moet je nooit neerleggen bij beperkingen.”

Tegenslag kun je altijd op je weg vinden. Zoals bij Parijs-Roubaix afgelopen zondag. „Ik reed lek net voor het Bos van Wallers, in goede positie. Ik vergat gewoon een ploegmaat om een wiel te vragen. Gewend als ik was dat soort problemen als mountainbiker zelf op te lossen.”

Maarten Tjallingii debuteerde pas op 28-jarige leeftijd in het profpeloton, is gek op alternatieve trainingsvormen, zag als mountainbiker de halve wereld en heeft op zijn erelijst eindoverwinningen in de ronden van Burkina Faso en Qinghai Lake.

Op de mountainbike bereikte hij de top twintig van de wereld. Op de weg reed hij voor Marco Polo. „Toen ik klaar was met mijn studie, zei mijn vader: zou je niet voor het fietsen gaan? Toen organiseerde hij een sponsorfonds”.

Tjallingii werd in 2005 vijfde in de Ronde van Qatar. „Dat heeft mijn ogen geopend. Ik stond daar in het klassement tussen bijna alleen maar miljonairs en semi-miljonairs en dacht: ik ben 27 en heb nog geen cent verdiend. Ik besefte dat ik, als ik alleen al dat niveau kon aanhouden, in een paar jaar meer kon verdienen dan in mijn loopbaan als mountainbiker.”

Hij kreeg in 2006 een contract bij Skil-Shimano en won in dat jaar de Ronde van België. En hij werd 46ste in de enige Nederlandse wielerklassieker. Ligt de Gold Race hem? „Een mooie wedstrijd, dat is zeker. Ik streef zondag naar een plaats in de top-20. Ik weet niet wat ik kan. Méér in elk geval dan ik nu laat zien.” (ANP)