Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de komende fusie van ABN Amro, waarbij de voornaamste kandidaten, de Engelse bank Barclays, maar ook Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland, onder de loep worden genomen. Verder een nabeschouwing over de schietpartij op Virginian Tech in Blacksburg, een gesprek met Roberto Saviano die een boek schreef over de Camorra, de Napolitaanse maffia, en een oproep om mee te doen aan een enquête over armoede in Nederland. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Onder meer een reportage uit de staat Montana, over de rekrutering voor het Amerikaanse leger. Ned.2, 20.25-2-0.50u.

Nova. Verslag uit Virginia met de laatste ontwikkelingen na de schietpartij op de universiteit. Verder aandacht voor de vraag of de beperkingen in de wet om kinderen in te zetten bij medicijnen-proefonderzoek niet moeten worden versoepeld, bijvoorbeeld bij het onderzoek naar kinderkanker. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Uruzgan Kamp Holland: De Vuurdoop. Tweede deel van een docudrama over het ‘gewone leven’ van zes militairen op missie in Uruzgan. Met helikopterpiloot Willem (26), boordschutter Dennis (21), boordschutter/chauffeur Ali (30), de militaire huisarts Albert (35) en Gwenda (26), een soldate die contacten met de plaatselijke bevolking onderhoudt. De zesde militair is Thijs (29), optimist en wereldverbeteraar. Ned. 2, 20.50-21.30u.

Maradonna: Het Goudhaantje. Documentaire over het leven van Diego Maradona, het Argentijnse voetbaltalent dat werd uitgeroepen tot wereldvoetballer van de voorbije eeuw. Maradona kwam behalve door zijn voetbalprestaties haast even vaak in het nieuws door zijn woelige leven naast het veld: dubieuze contacten met de maffia, drugs en politiek, een tumultueus liefdesleven, en veel geld. België 2, (Canvas) 22.55-23.50u.

praatprogramma

Max & Catherine. Antoinette Hertsenberg, presentatrice van onder meer het consumentenprogramma Radar. Naast haar beroep is de overtuigde vegetariër en zevendedagsadventist actief voor dieren. Voor muziek wordt gezorgd door Johnny Logan, de Ierse zanger die driemaal het songfestival won. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gasten o.a. de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg (CDA), die praat over haar ministerschap en haar passie voor hardlopen, en zangeres Ellen ten Damme, die de documentaire toelicht die over haar is gemaakt. Ned.3, 19.25-20.30u.

Pauw en Witteman. Dyab Abou Jahjah, voorman van de Arabisch Europese Liga (AEL), komt uitleggen waarom hij voorgoed terugkeert naar Libanon. Hij maakt tevens promotie voor zijn Dagboek Beiroet-Brussel. Verder als gast advocaat Bram Moszkowicz, die toelichting geeft op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen Jort Kelder. Ned.1, 23.10-0.05u.

informatief

Car Wars. Op stap met de Tactical Vehicle Crime Unit in Manchester, die bestaat uit 24 man in onopvallende, opgevoerde auto’s. Zij proberen enkele van de 18.000 auto’s die in de gemeente worden gestolen te achterhalen en de daarbij betrokken dieven op te sporen. BBC 1, 21.30-22.00u.

Dog house. Een groep ongezeglijke tieners uit het Engelse Sussex helpt bij het trainen van honden voor lichamelijk gehandicapten. Ze worden op die manier gestimuleerd hun gewone leven weer op te pakken. BBC1, 23.40-0.15u.

Profiel: Metje Blaak. Portret van Metje Blaak, woordvoerster voor de belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad en voor Vakwerk, de vakbond voor sekswerkers. Blaak houdt onder meer een pleidooi voor gedragsregels voor zowel klanten als prostituees. „Het is belangrijk dat je als sekswerker zelf weer de regie in handen krijgt”, vindt zij. „Een beschaafde man is ook beschaafd in de peeskamer.” Ned.2, 22.50-23.30u.

Cinema.nl. Onder meer een interview met regisseur Danny Boyle over zijn film Sunshine en met regisseur Terry Gilliam, die op het Amsterdam Fantastic Film Festival de Career Achievement award in ontvangst zal nemen. Acteur Peter Faber vertelt over zijn favoriete scène uit de film Les Enfants du Paradis uit 1946 van Marcel Carné; een gesprek met redacteur Sam Pollard, die veel films van Spike Lee heeft gemonteerd en Tsai Ming Liang vertelt over I don’t want to sleep alone. Ned.2, 23.35-0.05u.

sport

De wedstrijden. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en nabeschouwing van de eerste halve finale om de KNVB-beker tussen Ajax en RKC. Aanvang wedstrijd om 20.45u. Tien, 20.30-23.00u.

Sporza: Studio 1 de Cup live. Verslag van de tweede halve finale om de Belgische beker, de wedstrijd AA Gent-Club Brugge. België 2, (Canvas), 20.30-22.55u.

Cricket. Verslag van de wedstrijden om de wereldbeker in West-Indië met een samenvatting van Ierland-Sri Lanka. BBC 1, 0.25-1.25u.