Televisie Film van de Dag

Stranger, met Edward G. Robinson, Loretta Young en Orson Welles (rechts op de foto, ook regie). scene uit de film The Stranger (1946) Edward G. Robinson Loretta Young Orson Welles

The Stranger. De vreemdeling uit de titel wordt gespeeld door Orson Welles, die met deze film tevens zijn derde regie afleverde. The Stranger is een beetje een vergeten film in het rijkgeschakeerde oeuvre van het flamboyante multitalent. Orson Welles was vijf jaar eerder gedebuteerd met de klassieker der klassiekers Citizen Kane. In The Stranger is Welles een oud-nazi die met een nieuwe identiteit is ondergedoken in een klein, slaperig stadje. Hij is getrouwd met de nietsvermoedende Loretta Young en geeft les op de plaatselijke school. Edward G. Robinson speelt een agent van de Allied War Crimes Commission die geduldig zijn kans afwacht tot Welles zich verraadt met zinnetjes als „Marx wasn’t a German, he was a Jew”. De niet vaak uitgezonden film - grijp uw kans en programmeer de dvd-recorder! - zit vol expressionistische scènes, met de climax op een klokkentoren.(Orson Welles, 1946, VS), BBC 2, 1.20-3.00u.

André Waardenburg